BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csehország F–35-ös vadászgépeket vesz az Egyesült Államoktól

A cseh légierőnek eddig svéd Gripenjei voltak, mint Magyarországnak is. Több mint kétszeresére bővül a flotta, ha az üzlet magvalósul.

A prágai kormány amerikai gyártmányú F–35-ös vadászgépek vásárlását jelentette be szerdán – írta az MTI.

A döntés szerint a védelmi tárca tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államokkal a beszerzésről – közölte Petr Fiala miniszterelnök.

F-35 Aircrafts Were Relocated By The Kingdom Of The Netherlands To The Republic Of Bulgaria
Fotó: Georgi Palejkov

Prága 24 darab F–35 Lightning II. típusú gépet venne. A cseh hadsereg légiereje jelenleg 14 svéd gyártású Gripenből áll. Ezek bérlése 2027-ben jár le, a csehek a szerződés alapján további két évvel meghosszabbíthatják.

Az amerikai vadászgépek beszerzési ára egyelőre nem ismert, de valószínűleg több tízmilliárd koronába kerülnek. Ez lesz Csehország legnagyobb értékű fegyverbeszerzése az 1989-es rendszerváltás óta.

A prágai sajtó forrásai szerint a cseh kormány amerikai és svéd vadászgépek megvásárlását is fontolóra vette, de a védelmi tárca állítólag az amerikai repülőket részesítette előnyben.

A prágai svéd nagykövet, Fredrik Jörgensen azt nyilatkozta korábban a CTK hírügynökségnek, hogy ha Csehország a Gripenek vásárlása mellett döntene, akkor Svédország ingyen a rendelkezésükre bocsátaná az eddig bérelt gépeket.

„Az amerikai vadászgépek beszerzéséről szakértői vélemények alapján döntött a kabinet” – nyilatkozta Jana Cernochová cseh védelmi miniszter.

Az F–35 Lightning II. modell a cseh sajtó szerint a legkorszerűbb sorozatgyártású vadászgép a világon, a gépek élettartama 30-40 év körüli. Üzemeltetésük azonban állítólag jóval költségesebb, mint a Gripeneké.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.