BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna hoppon maradt, csak a pénz ígérgetésében gyors az EU

Brüsszel egyelőre nem teljesíti az Ukrajna pénzügyi megsegítésére tett vállalásait, mert a gázválság miatt odahaza is súlyos gazdasági problémákkal kell szembenézniük az uniós tagállamoknak- írta a Bloomberg.

Majdnem két hónap telt ez azóta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kilencmilliárd eurós sürgősségi hitelt javasolt Ukrajna számára, de a tagállamoknak 

eddig csak egy kezdőrészletről sikerült megállapodniuk, amely ennek az összegnek mindössze a kilencedét fedezi. 

Az EU ugyanis azzal van elfoglalva, hogy felkészüljön az orosz gázellátás teljes leállítására és a monetáris politika szigorítására, amely azzal a kockázattal jár, hogy recesszióba taszítja a blokkot.

(L-R) Presenter British journalist Isha Sesay, Polish President Andrzej Duda, Ursula von der Leyen, President of the European Commission and CEO of Global Citizen Hugh Evans attend the event "Stand up for Ukraine" joined by Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) and Canadian President Justin Trudeau (R) via video link in Warsaw, Poland on April 9, 2022. (Photo by JANEK SKARZYNSKI / AFP)
Fotó: Janek Skarzynski / AFP


Ukrajnának viszont sürgős szüksége lenne a pénzre, hiszen havi ötmilliárd dolláros költségvetési lyukat kellene betömnie ahhoz, hogy fenntartsa a kormányzat működését, és visszaverje az orosz támadásokat. A Bloomberg ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy elsősorban 

az ukrán központi bank finanszírozza a költségvetést, és egyre hangosabban kongatja a vészharangot, hogy meddig képes ehhez az államadósságon keresztül forrást biztosítani. 

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter abban bízik, hogy sikerül meggyőzni az ország külföldi partnereit a helyzet súlyosságáról, és az év végéig megkapják az ígért segítséget.
Ráadásul az EB májusban amellett is elkötelezte magát, hogy finanszírozza az ország újjáépítési költségeinek zömét. A kijevi kormány becslései szerint ennek az összege elérheti a 750 milliárd dollárt, ám a 27-ek még arról sem voltak képesek megegyezni, honnan teremtsék elő a szükséges pénzt. A hírügynökség megbízható forrásból származó értesülései szerint 

néhány tagállamot már önmagában a bizottság ajánlata is megrémítette, mert tudják, milyen hatalmas terhet kell vállalniuk, és aggódnak az ukrajnai korrupció miatt.
Az otthoni problémákról már nem is beszélve. Az uniós pénzügyminiszterek e heti ülésén ugyan Ukrajna volt a téma, de a tagállamok harmada arra figyelmeztetett, hogy további anyagi támogatást kell nyújtani az energia- és megélhetési válságnak leginkább kiszolgáltatott uniós állampolgároknak is, ha nem akarják, hogy az emberek belefáradjanak a háborúba, és ukránellenes érzelmek éledjenek fel a blokkon belül. 

A kormányoknak kötelessége enyhíteni a magasabb árak, különösen az energiaszámlák szegényekre gyakorolt hatását – foglalta össze a vitát újságírók előtt Paolo Gentiloni gazdasági biztos. Mivel a segélycsomagot minden tagállamnak jóvá kell hagynia, a véleménykülönbségek miatt ez aligha történik meg, mielőtt Brüsszelben mindenki megkezdi a nyári szabadságát.

European Commission President Ursula von der Leyen and European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell stand outside a church as they visit a mass grave in the town of Bucha, northwest of Kyiv on April 8, 2022. - European Commission President Ursula von der Leyen on April 8, 2022, visited a mass grave in Bucha, a town outside Kyiv where Russian forces are accused by Ukraine's allies of carrying out atrocities against civilians. An AFP journalist reported that von der Leyen was in the town north of the capital as part of a trip to shore up support for Ukraine alongside the bloc's foreign policy chief Josep Borrell. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: Szergej Supinszkij / AFP


Nem segít a helyzeten, hogy leginkább Németország ellenkezik. 

Berlin eredetileg segélyt szánt volna Ukrajnának hitel helyett, és hosszan alkudozott a bizottsággal a kölcsön feltételeiről, 

mivel nem akar újabb felelősséget vállalni magára a hitelgaranciával. Németország azzal érvel, hogy a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül már nyújtott egymilliárd eurós vissza nem térítendő segélyt Ukrajnának, ezért más tagállamoknak kellene vállalniuk a hitelgaranciát. „Németországot nem szabad kétszer felszólítani” – figyelmeztetett a hónap elején Christian Lindner német pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy „mindenkit a képességeihez mérten kell igénybe venni”. A garanciavállalás miatt rekedt meg a brüsszeli bürokratikus gépezetben az Európai Beruházási Bank által megígért 1,5 milliárd eurós hitel is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.