BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lenne mivel pótolni a búzát, hogy etessük az emberiséget

Az ukrajnai háború mellett a szélsőséges időjárás is veszélyezteti a világ búzaellátását, de a klímaváltozásnak ellenálló vad, illetve ősi gabonafajták segíthetnek biztosítani a szükséges mennyiségű élelmet.

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb búzaexportőrei közé tartoznak, és a globális függőséget még egyértelműbbé tette a háború. Leginkább a Közel-Keleten és Afrikában okozhat éhséget a szállítások csökkenése vagy elmaradása, a klímaváltozással járó szélsőséges időjárás, többek között a fekete kontinens nyugati részét sújtó tartós aszály pedig tovább súlyosbítja az élelmiszerhiányt. 

Szakértők szerint a búzatermés hét százalékkal csökken, ha egy Celsius-fokkal nő az átlaghőmérséklet, mivel a globális felmelegedés miatt kevesebb eső esik, amire a növénynek szüksége van.
Az élelmiszer-biztonság garantálása érdekében sok ország próbál függetlenebbé válni a hazai mezőgazdasági termelés növelésével. Egyiptomban például, amely a felhasznált gabona 80 százalékát importálja Oroszországból és Ukrajnából, még azzal is próbálkoznak, hogy a búzát termesszenek a sivatagban. A búza azonban rövid gyökérzete miatt igen érzékeny az aszályra, ezért egyre nagyobb figyelmet fordítanak világszerte olyan gabonafajták meghonosítására, amelyek jobban ellenállnak a klímaváltozásnak, és a legkülönfélébb körülmények között is teremnek. A Deutsche Welle összeszedte, melyik az a négy fajta, ami alternatívát jelenthet.

Búzamező

Fotó: Frank RUumpenhorst/AFP

Alakor

Az úgynevezett közönséges búza elterjedése előtt több tucatnyi gabonafélét termesztettek világszerte, amelyek megfeleltek a helyi talajnak és időjárási körülményeknek. Az alakor vagy egyszemű, illetve „eredeti” búza az egyik legkorábbi, emberek által termesztett búza, amely szinte bárhol megterem, és a jelenleg népszerű fajtáknál jobban ellenáll a betegségeknek is. Emellett harminc százalékkal több fehérjét és 15 százalékkal kevesebb keményítőt, valamint kevesebb glutént is tartalmaz, mint a közönséges búza.
„Az alakor egyedülálló, mert kétszer annyi ásványi anyagot tartalmaz, mint más búzafajták, ami a táplálkozás szempontjából kulcsfontosságú" – mondta a lapnak Friedrich Longin, a dél-németországi Hohenheimi Egyetem mezőgazdasági kutatója. 

Problémát jelent azonban, hogy bár kétszer olyan tápláló, mint a modern búza, a terméshozama körülbelül feleakkora. 

Alakort jelenleg viszonylag kis területen termesztenek Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Magyarországon és Franciaországban.

kenyerek

Fotó: Shutterstock

 

Vad tönkebúza

A tönkebúza szintén alternatíva lehet. A hozama magasabb az alakorénál, és Julius Caesar például annyira kedvelte, hogy megparancsolta a termesztését az egész római birodalomban. Mellette szól, hogy igen jól bírja a meleget, és ellenáll a betegségeknek. 

Egy 28 évet felölelő izraeli kutatásból kiderült, hogy az eközben tapasztalt két fokos hőmérséklet emelkedés hatására a tönkebúza úgy mutálódott, hogy ellenálljon a klímaváltozásnak. 

Tönkebúzamagot azonban ma már viszonylag nehéz találni, bár a lisztjét használják sütésre Európa hegyvidéki területein, például Svájcban és Olaszországban, ahol tésztát is készítenek belőle.

Kernza

A kernzát a kansasi székhelyű The Land Institute fejlesztett ki. Ez évelő gabona, így a búzával ellentétben nem kell minden évben újratelepíteni. A gyökerei három méteresre nőnek, ami azt jelenti, hogy a növény sokkal több szenet képes megkötni a levegőből. Hosszú gyökerei az eróziónak ellenállva fenntartják a talaj egészségét is. 

Even after being harvested, the perrenial wheatgrass being studied at the U leaves significant cover year-round on the landscape. Here Professor Don Wyse points out the height of harvested kernza, or intermediate wheatgrass.

Fotó: Star Tribune via Getty Images


A hibridet évtizedek alatt fejlesztették ki, és már használják pékek, séfek és sörgyártók is az Egyesült Államokban és Kanadában. Tavaly már 4000 hektáron termesztették ebben a két országban, a vetésterület két év alatt a nyolcszorosára nőtt, de a globális gabonaválság közepette ez az arány jelentősen növekedhet.

Köles

Ott van aztán még a köles, amely már most is alapvető élelmiszernek számít több százmillió ember számára Ázsiában és Afrikában. Szintén nagymértékben ellenáll az éghajlatváltozásnak, rövid az érési ideje és alacsony a szén-dioxid-kibocsátása. Számos fajtája létezik, alkalmazkodik a hőséghez és a szárazsághoz, sokkal kevesebb vizet igényel, mint a búza, a rizs vagy a kukorica, és a világ minden táján termeszthető, beleértve a viszonylag szegényes talajokat is. 

A nyugaton kevéssé fogyasztott gabona fontosságát mutatja, hogy az ENSZ 2023-at a köles nemzetközi évének nyilvánította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.