BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már Kínának is van saját Covid-tablettája

Olcsóbb mint a Pfizer gyógyszere, de kérdéses a hatékonysága.

Évi 6,8 milliárd darabot gyártana Kína abból a Covid elleni tablettából, amelynek alkalmazását hétfőn hagyta jóvá az ország egészségügyi szabályozó hatósága. Ezzel Peking új eszközt kap a vírus elleni küzdelemhez, a Pfizer által gyártott Paxlovid pedig új riválist. 

A Fortune keddi cikke szerint az Omicron BA.5 alvariáns terjedése ellen továbbra is a zéró-Covid-politikával küzdenek Kínában, de az új gyógyszer felcsillanthatja a reményt, hogy előbb-utóbb mégis enyhíthetnek. 

A készítményt a kínai Genuine Biotech gyártja Azvudine néven, a szert eredetileg az HIV kezelésére fejlesztették ki, tavaly július óta engedélyezett e célra. De már korábban, a pandémia kitörésekor elkezdték vizsgálni, hogy alkalmas lehet-e a Covid kezelésére is. 

CHINA-SHANGHAI-DESIGNATED HOSPITAL (CN)
Fotó: Huang Hszing / AFP

A cég múlt heti közleménye szerint a gyógyszert szedő betegek 40 százalékának javultak a tünetei a rá következő hét napon belül, míg a kontrollcsoportban csak minden tizedik emberé. Arról azonban nincs adat, hogy a gyógyszerrel csökkenthető-e kórházba kerülés vagy az elhalálozás kockázata. Az amerikai Paxlovidról klinikai vizsgálatok viszont igazolták, hogy 89 százalékkal csökkenti az előbbi kockázatokat, feltéve, ha a tünetek jelentkezésétől három napon belül számítva elkezdik szedni. 

A Paxlovidot februárban engedélyezték Kínában, és hiába lejt a hazai pálya, nem valószínű, hogy az Azvudine miatt veszélybe kerülne a piaci pozíciója. Egyelőre a kínai termék egyetlen előnye az ára lehet, mivel feleannyiba kerül, mint az amerikai készítmény. 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.