BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ExxonMobil szállítja az amerikai gázt Szlovákiának

Cseppfolyósított földgázt (LNG) vásárol az amerikai ExxonMobiltól Szlovákia nemzeti gázimportőre, az SPP, a szállítási szerződést már alá is írták.

Cseppfolyósított földgázt (LNG) vásárol az amerikai ExxonMobiltól Szlovákia nemzeti gázimportőre, az SPP, a szállítási szerződést már alá is írták – közölte a szlovák cég csütörtökön.

06 September 2022, Hamburg: A man places his hands on a model of an LNG liquefied natural gas storage tank at the SMM 2022 maritime trade fair. The trade fair, which will be held in the Hanseatic city from September 06-09, 2022, is home to companies that offer shipbuilding and technology solutions to the maritime industry.
Fotó: Axel Heimken / DPA / AFP

Noha az SPP szerint a Szlovákiának betárolt gázmennyiség és a diverzifikált ellátási csatornák miatt ügyfelei ellátása várhatóan zökkenőmentes lesz télen, mégis létfontosságúnak tartja, hogy az európai határokon átnyúló szállítási kapcsolatok folyamatosan működőképesek maradjanak.

Az ExxonMobillal mint stratégiai partnerrel kötött szerződésünk új lehetőségeket nyit a földgázhoz való hozzáférésben

– írta közleményében az SPP, ám nem adta meg a vásárolt LNG mennyiségére vagy árára vonatkozó adatokat.

Közölte viszont, hogy olaszországi és horvátországi LNG-terminálokból érkezik majd a gáz a tengerparttal nem rendelkező országba.

Szlovákia évente mintegy 5 milliárd köbméter gázt használ fel a Reuters szerint, amit eddig főként Ukrajnán keresztül szállított orosz gázból biztosított. Miután azonban Oroszország csökkentette az Európába irányuló szállításokat, a kényszerhelyzetbe került SPP más források után nézett.

A vállalat korábban már Norvégiából is szerzett LNG- és vezetékesgáz-szállítmányokat, amelyek a szlovák piac mintegy kétharmadát ellátó cég korábbi közleménye szerint szükségletei nagy részét fedezi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.