BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyrepülésbe küldte a fontot a brit kormány energiatámogatási terve

Befagyasztja a fogyasztói energiaszámlákat a brit kormány, a programot további hitelfelvételekkel finanszírozzák, ami aggasztja a piacokat és gyengítette a fontot.

Liz Truss új brit miniszterelnök csütörtökön a londoni alsóházban bejelentette, hogy októbertől a következő két évre 2500 fonton szabja meg egy átlagos háztartás energiaszámlájának felső határát. (Egy angol font 457,5 forint.) Szavai szerint ez átlagosan évi ezerfontos megtakarítást jelent az érintetteknek. Hat hónapig hasonló mértékű támogatást kapnak a vállalatok, jótékonysági intézmények és közszolgálati szervezetek is.
A kormányfő arról nem beszélt, miből fogják a csomagot finanszírozni, erről még a hónap folyamán számol majd be a pénzügyminiszter, mondta. Azt azonban megerősítette, hogy a szükséges összeget nem az energetikai vállalatokra kivetendő különadóból teremtik majd elő.

New British PM Truss attends her first PMQs
Fotó: Egyesült Királyság Parlamentje / Jessica Taylor / Handout / MTI

Mivel az új kormányfő adócsökkentésekkel kívánja elősegíteni a gazdaság növekedését, az új csomagot hitelfelvételből kell finanszírozni. A szükséges kormányzati hitelfelvétel megugrása, valamint Truss adócsökkentési ígérete megrázta a pénzügyi piacokat. Szerdán 

a font a dollárral szemben a legutóbb 1985-ben mért szintre esett, és annak közelében maradt csütörtökön is, 

a kormányfő bejelentése előtt. Ez 1,15 alatti szintet jelent az amerikai devizához képest; a font 10 százalékot veszített az értékéből június eleje óta.
A Deutsche Bank elemzése szerint az energiaárak ellentételezése és az ígért adócsökkentés 179 milliárd fontba kerülhet, ami körülbelül a fele annak az összegnek, amelyet Nagy-Britannia a koronavírus-járvány idején támogatásra költött. A becslések azonban széles körben, 100 és 200 milliárd font körül mozognak, és a pontos összeget nem is lehet tudni, hiszen az függ a téli nagykereskedelmi energiaáraktól. A Sky News elemzése szerint azonban mindenképpen a legnagyobb ilyen csomag lesz, a háborús időket kivéve.
„Bár a terv rövid távon elméletileg egyértelműen pozitívan hathatna az Egyesült Királyság gazdaságára, és bátorítást jelenthetne a font számára, mivel segítene elhárítani a mély recesszió kockázatát, a befektetők még nem így látják” – idézte a Reuters Matthew Ryant, az Ebury piaci stratégiáért felelős vezetőjét. 

A piaci szereplők számára az a probléma, hogy egy ilyen hatalmas kiadás óriási teher az országnak az amúgy is feszült pénzügyi helyzetben, és csupán a rövid távú nyereséget cserélik le hosszú távú nehézségekre

– tette hozzá. Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter azonban igyekezett megnyugtatni a befektetőket, szerinte az új kormány megengedheti magának, hogy újabb hiteleket vegyen fel a csomag finanszírozására.
A kormány új energiaellátási forrásokat is meghatározott, egyebek között olaj- és gázkitermelési engedély kiadását az Északi-tengeren, valamint a fracking, azaz a kőzetrepesztéses technológia tilalmának eltörlését, ha a helyi közösségek is hozzájárulnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.