BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elburjánzott a feketemunka Romániában

A munkaügyi felügyelőség vezetője rekordmértékű emelkedésről beszél, szakértők szerint elsősorban a részmunkaidős szerződésekre kivetett többletadó áll a jelenség mögött.

Jelentősen nőtt a bejelentés nélkül foglalkoztatottak aránya Romániában, ágazati szakértők elsősorban a részmunkaidős szerződések adóztatásában idén nyáron végrehajtott szigorítást látják a jelenség mögött. A munkaügyi felügyelőség szeptemberben rekordszámú, több mint 1500 feketén dolgozó munkavállalót azonosított, és 

több mint 850 millió forintnak megfelelő értékben szabott ki bírságokat

a munkaszerződésekre, valamint a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra vonatkozó előírások megszegése miatt. 

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság (illusztráció)

A területi munkaügyi felügyelőségek szeptember 2. és 29. között országszerte razziáztak, az ellenőrök 4287 esetben figyelmeztettek, és több mint tízezer esetben utasítást adtak a szabálytalanságok felszámolására. 

A múlt hónapban 1551 munkavállaló esetében állapítottak meg szabálytalanságokat. Közülük 1379-nek nem volt egyéni munkaszerződése, 117-nek a szerződését a munkaadója nem vezette be az alkalmazottakat nyilvántartó országos digitális adatbázisba (Revisal), ötnek fel volt függesztve a munkaszerződése, ötvenen pedig a részmunkaidős szerződésben rögzített munkaidőn túl is dolgoztak. 

Nicolae Dantes Bratu, a munkaügyi felügyelőség országos vezetője arra figyelmeztetett, hogy a feketemunka egyre több tevékenységi ágazatra terjed ki, a gazdaságra gyakorolt negatív hatása pedig a társadalom egészét sújtja.

„A feketemunka rövid távon is, de különösen hosszú távon rendkívül káros hatással van mind az egyénre, mind a társadalomra, mind az állami költségvetésre. A társadalombiztosítási járulékok és adók befizetése, valamint a társadalombiztosítási ellátásokhoz és más szociális juttatásokhoz való hozzáférés szorosan összekapcsolódik és függ egymástól” – szögezte le a főfelügyelő, felhívást intézve a munkavállalókhoz és a munkáltatókhoz, hogy kerüljék a feketemunkát.

A feketemunka sokak szerint azután burjánzott el, hogy a minimálbért el nem érő részmunkaidős fizetéseknél is a garantált jövedelmet tekintik adóalapnak,

és a mindenkori minimálbérnek megfelelő járulékterheket kell befizetni utánuk. A román kormány augusztusban hatályba lépett rendelete alapján a részmunkaidős alkalmazottaknak abban az esetben is a 2550 lejes (1 lej 85 forint) bruttó minimálbérnek megfelelő összegű társadalombiztosítási és egészségbiztosítási hozzájárulást kell befizetniük, ha jövedelmük nem éri el a minimálbér szintjét. 

Ez alól kivételt képeznek többek közt a 26 év alatti tanulók és egyetemi hallgatók, illetve a tanulószerződéses gyakorlati képzésen részt vevők. A bukaresti hatóságok azzal magyarázták az intézkedést, hogy 

a részmunkaidős munkaszerződések száma meredeken nőtt, és immár meghaladta az 1,1 milliót,

ami nagyon magas arány a munkaszerződések teljes számához, több mint 6,6 millióhoz képest. Hasonló intézkedést hozott a kormány néhány évvel ezelőtt is, ami a munkaügyi minisztérium szerint akkor 300 ezer részmunkaidős munkaszerződés teljes munkaidős munkaszerződéssé alakítását eredményezte. 

Bogdan Badea, az eJobs munkaközvetítő cég vezetője korábban úgy vélekedett, hogy a kormányzati lépés miatt rengeteg munkaszerződést elnyel a feketegazdaság. Az adótanácsadók szakmai szervezete is arra figyelmeztetett, hogy a részmunkaidősök után kivetett többletadó a feketemunkának kedvez.

Adrian Caciu román pénzügyminiszter a napokban kijelentette: egyetlen munkavállaló sem veszítette el állását a részmunkaidős szerződések túladóztatása miatt, cáfolva azokat a híreket, amelyek szerint 77 ezer munkahely szűnt meg az intézkedés nyomán. A június végén regisztrált 1,1 millió részmunkaidős szerződéshez képest számuk október elejére 155 ezerrel csökkent, miközben a teljes munkaidős egyéni munkaszerződések száma 115 ezerrel növekedett. 

Azt kívánom önöknek, hogy ne a minimálbér alapján, részmunkaidős szerződéssel történjen a javadalmazásuk. Nem engedhetjük többé, hogy Románia a dolgozói szegénység országa legyen, ahol a honfitársainkat alulfizetik

– válaszolta a témában érdeklődő újságíróknak a szociáldemokrata pénzügyminiszter.

A cégbíróság adatai szerint az első nyolc hónapban 9598 cég függesztette fel a tevékenységét Romániában, ez 20,4 százalékkal több a tavalyi év ugyanezen időszakában jegyzettnél. Ágazatok szerinti leosztásban a legtöbb leállt cég a nagy- és a kiskereskedelemben, illetve a gépjárművek és a motorkerékpárok javítása terén tevékenykedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.