Magyarország nem akadályozza az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyolcadik szankciócsomagot – mutatott rá a lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki. A lengyel médiának megerősítette, hogy találkozott Orbán Viktorral, és beszéltek a szankciókról is.

CZECH REPUBLIC - MEETING OF THE EUROPEAN POLITICAL COMMUNITY
Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas via AFP

Ezúttal is jó információt oszthatok meg önökkel, mégpedig azt, hogy Magyarország miniszterelnöke nem akadályozza a nyolcadik szankciós csomagot 

– jelentette ki Morawiecki.

Hozzátette: ismét 

csak hamis állításnak bizonyultak a csomag akadályozásáról szóló hírek, 

ugyanis teljes egyetértés van a V4-en belül.

A tagállamok kormányfőit vagy elnökeit tömörítő Európai Tanács tegnap új gazdasági korlátozásokat tartalmazó csomagot fogadott el Oroszországgal szemben, válaszul a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megye illegális annektálására.

Az új szankciók főbb elemei:

– Az tilalma Oroszország katonai, ipari és technológiai termékekhez való hozzáférésének csökkentése érdekében.

– Az orosz acéltermékek, járművek, műanyagok, textíliák behozatalának közel 7 milliárd euró értékű tilalma.

– Jogalap az olajárplafonhoz Oroszország bevételeinek csökkentése és a globális energiapiacok stabilan tartása érdekében.

Ma egyébként újabb uniós csúcsot tartanak, ezúttal a 27 EU-tagállam képviselteti magát Prágában, és gyakorlatilag egyetlen kérdés, a gázársapka bevezetése és ennek kockázatai szerepelnek a napirenden. Várhatóan az Európai Bizottság elnöke által írt levél szolgál majd a megbeszélések alapjául. 

Ursula von der Leyen két gázsapkát javasolt. Az első felső határt azokra a piaci tranzakciókra kellene alkalmazni, amelyek a holland gáztőzsdén (TTF), Európa vezető kereskedelmi központjában zajlanak, a spekuláció visszaszorítására. A második felső határ kizárólag a villamosenergia-termelésre használt gáz árára vonatkozna, ez hasonló lehet a Portugália és Spanyolország által már elfogadott ibériai modellhez, amely részben fedezi a gáztüzelésű erőművek hatalmas költségeit.

Maga az Európai Bizottság elnöke is elismerte korábban, hogy a gázársapkák nagymértékben rontanák az ellátásbiztonságot, így elfogadásuk esetén a tagországok az eddigieknél nagyobb fogyasztáscsökkenésre kényszerülnek.