BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a recesszió kockázata az Egyesült Királyságban

Váratlanul zsugorodott a szigetország gazdasága augusztusban.

A brit GDP 0,3 százalékkal csökkent a nyár utolsó hónapjában, az északi-tengeri olaj- és gázmezők karbantartási munkái miatt. Egyúttal a bruttó hazai termék növekedését 0,1 százalékra módosították a korábbi 0,2 százalékos becslésről, a gazdaság vélhetően a koronavírus-járvány kitörése előtti méretével egyezik meg – közölte a brit Nemzeti Statisztikai Iroda (ONS).

Fotó: Paul Ellis / AFP

A Reuters közgazdászok körében végzett felmérése nulla növekedést mutatott ki.

A gazdaság zsugorodott augusztusban, és a júliusi növekedés kismértékben lefelé irányuló módosításával összességében visszaesett az elmúlt három hónapban

– mondta Grant Fitzner, az ONS vezető közgazdásza.

Fitzner szerint a szolgáltató szektor sem teljesített jól, a kiskereskedelem, a fodrászok és a szállodák is mélyrepülésben vannak.

Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter a gazdasági növekedés felgyorsítását ígéri, de a kormány nem fedezett adócsökkentési terve egyelőre tőkekivonási hullámot indított el a piacokon.

Az Egyesült Királyság gazdasága augusztusban három hónapon belül másodszor zuhant váratlanul, ami felveti annak lehetőségét, hogy az ország recesszióba került.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.