BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeült a román védelmi tanács – növelik a katonai kiadásokat és az energiatermelést

Románia legfelsőbb védelmi tanácsa szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy Bukarest a GDP 2,5 százalékára növelje védelmi kiadásait, és az energiaválság idején felhasználja az összes szénalapú energiaforrását.

Románia legfelsőbb védelmi tanácsa (CSAT) megvitatta és jóváhagyta kedden az energiaügyi miniszter előterjesztését az ország energetikai ellenálló képességének növelését célzó intézkedéscsomagról, amely a lakosság folyamatos földgáz- és villamosenergia-ellátását hivatott biztosítani – közölte a román elnöki hivatal.

Nuclear,Power,Stations,In,Romania,,3d,Rendering,Isolated,On,White
Fotó: Shutterstock

A nemzetbiztonsági testület napirendjén az ukrajnai háború fejleményei és azoknak az ország biztonságát érintő kihatásai szerepeltek, beleértve az energetikai válságot és a Fekete-tenger tágabb térségének szállítási infrastruktúráját. 

Bukarest rövid és középtávon bátorítani fogja a szárazföldi és fekete-tengeri (offshore) földgáztermelésre irányuló beruházásokat, és az energiaválság idején fel akarja használni az összes szénalapú energiaforrását.

Délkeleti szomszédunk növeli a földgáz kitermelési és tárolási kapacitásait, és megpróbál megállapodást kötni külföldi partnereivel – Azerbajdzsánnal, az Egyesült Arab Emírségekkel, az Egyesült Államokkal és Szaúd-Arábiával – további gázmennyiségek importjáról. A kelet-európai ország középtávon kiemelt figyelmet szentel a negyedik generációs kis és moduláris atomreaktorok építésének, valamint a villamosenergia- és gázhálózat megerősítésének.

A CSAT szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy 2023-tól Románia a GDP 2,5 százalékára növelje védelmi kiadásait, és növelje katonai ereje harcképességét, korszerű, a szövetséges erőkével kompatibilis felszereléssel lássa el hadseregét, oly módon, hogy gyorsan és önellátó módon bevethető legyen bárhol az országban vagy a határokon kívül a szövetségesek védelmében.

A franciák és a spanyolok segítségével erősítik meg a NATO romániai haderejét

Az orosz–ukrán háború kitörése óta egyre erősebb a szándék arra, hogy ütőképesebbé tegyék a nyugati katonai tömb keleti szárnyát. A haderőfejlesztéshez egyre több ország járul hozzá.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.