A brit kormány közölte, hogy több mint 18 milliárd font értékben befagyasztotta az orosz–ukrán háború miatt szankciókkal sújtott orosz üzletemberek és vállalkozások által birtokolt vagyontárgyakat.

Russian President Vladimir Putin meets top Russian businessmen
Sokat vesztett a háború miatt Abramovics. Fotó: Mihail Szvetlov / Getty Images

A befagyasztott a bankszámlákon tartott pénz és a vállalatokban lévő részesedések kombinációja. Nem tartoznak ide például az ingatlanok és a koronafüggőségeken tartott vagyontárgyak – írja a Reuters.

A londoni kabinet szerint Oroszország a legtöbb brit szankcióval sújtott állam, megelőzve Líbiát és Iránt.

A befagyasztott orosz vagyon 6 milliárd fonttal több, mint az összes többi szankciók miatt zárolt vagyon. A nyugat-európai ország eddig több mint 1200 magánszemély – köztük magas rangú üzletemberek és prominens politikusok – és több mint 120 oroszországi szervezet ellen hozott büntetőintézkedéseket. 

Az előbbiek között megtalálható például Roman Abramovics és Mihail Fridman.

Abramovics közvetít a hadviselő felek között, például egy szeptember végi fogolycsere létrejöttében is segített. Emiatt az Egyesült Államok és Ukrajna sem sújtotta szankciókkal Abramovicsot, az EU és az Egyesült Királyság azonban igen. A brit szankciók miatt a milliárdos még májusban kénytelen volt eladni a Chelsea-t egy amerikai milliárdos, Todd Boehly által vezetett konzorciumnak.

A brit kormány szerint minden idők legszigorúbb szankcióit vetették ki Moszkva ellen, ami megbénítja az orosz hadigépezetet. Az orosz vagyont csak befagyasztották, és még a jövő zenéje, hogy mi lesz a sorsa. Gyakran felmerül, hogy lefoglalják, és Ukrajnának adják támogatásként, de még kérdéses, hogy ezt meglépi-e London. Korábban, júliusban az közölte, hogy 13,8 milliárd eurónyi orosz vagyont fagyasztott be.

Orosz luxusjacht miatt vitázik Kína és az Egyesült Államok

A szankciókkal sújtott orosz üzletemberek jachtjait Európa-szerte kikötőkben vagy hajógyárakban tették mozgásképtelenné az orosz–ukrán háború kirobbanását követően, mivel a hatóságok megpróbálják megakadályozni, hogy a hajókat olyan kikötőkbe vigyék, ahol a szankciók nem érvényesek. Az időben lépő orosz milliárdosok kijátszották a büntetőintézkedéseket, és a világ olyan részeire szállították a jachtjaikat, ahová a nyugati szankciók nem érnek el, így felbukkantak Hongkongban is.