BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az utolsó pillanatban meggondolhatja magát a brit pénzügyminiszter

Jeremy Hunt elhalaszthatja a kiadáscsökkentő és adóemelő intézkedések jó részét a következő parlamenti választásig, hogy védje a gazdaságot és a konzervatív párt esélyeit.

A brit pénzügyminiszter kedden ismerteti költségvetési tervét, de a hét végén több interjúban is figyelmeztetett, hogy „mindenkitől áldozatokat kér majd”. Jeremy Huntnak egy 55 milliárd fontos lyukat kell betömnie a költségvetésben, hogy ellenőrizhető szintre vigye le az államadósságot, amelyet 40 százalékban adóemeléssel, 60 százalékban pedig a kiadások lefaragásával kíván megtenni. (Egy font 464,71 forint.) A Bloomberg értesülése szerint azonban az intézkedések jelentős részét elhalaszthatja, hogy védje a recesszióba süllyedő brit gazdaságot és a pártja választási esélyeit.

Jeremy Hunt, UK chancellor of the exchequer, arrives for a weekly meeting of cabinet ministers at 10 Downing Street in London, UK, on Tuesday, Nov. 1, 2022. Rishi Sunaks government said its inevitable that all Britons, especially the richest, will have to pay more tax to restore stability to the public finances.
Jeremy Huntnak ügyesen kell lavíroznia. 
Fotó: Chris Ratcliffe / Bloomberg via Getty Images


Az Egyesült Királyság GDP-je 2021 óta először zsugorodott a szeptemberrel zárult három hónapban , és a Bank of England előrejelzése szerint a recesszió legjobb esetben is legalább egy évig elhúzódik. Hunt a hét végén megerősítette: garantálni akarja, hogy a recesszió minél rövidebb és kevésbé mély legyen. Anne Boden, a Starling Bank vezérigazgatója szerint pedig ehhez az kell, hogy a kormány a szigorítással ne fojtsa meg a növekedést. „Biztosnak kell lennünk abban, hogy nem korrigálunk túl. Az nagyon, nagyon veszélyes” – nyilatkozta a Channel 4 tévéállomásnak. 

Úton Balira, a G20-ak csúcstalálkozójára Rishi Sunak miniszterelnök újságíróknak azt mondta, hogy az államháztartás fenntartható pályára állítása elengedhetetlen ahhoz, hogy „teljesítsük a nemzetközi piacok elvárásait, és alacsonyan tartsuk a kamatlábakat”. Hozzátette azonban, hogy a növekedés kulcsfontosságú ahhoz, hogy „idővel csökkenteni tudjuk az emberek adóját, és támogatni a közszolgáltatásokat. És a pénzügyminisztertől hallani fogják majd az egyenletnek ezt az oldalát is”. Hunt előre jelezte, hogy mindenkinek emelkednek majd az adóterhei, a kérdés csak az, hogy mennyire. 

„A kormány valószínűleg nem akarja ma egyszerre betömni a lyukat azzal, hogy pénzt vesz ki az emberek zsebéből, ami miatt nem tudnak megtakarítani” – vélekedett Chris Sanger, az EY brit adópolitikával foglalkozó vezetője.

LONDON, UNITED KINGDOM - OCTOBER 05:  John Michael Whelan, General Secretary of the British trade union ASLEF joins picket line outside Euston railway station on the second of the three days rail strike action in October by industrial action by Associated Society of Locomotive Engineers and Firemen (ASLEF) and National Union of Rail, Maritime and Transport Workers (RMT) union rail workers, rail workers over pay and work conditions, affecting the national rail network in London, United Kingdom on October 05, 2022. The widespread action had been planned earlier in September but was called off after the death of the Queen. Dinendra Haria / Anadolu Agency
A közszolgálati dolgozók közül egyre többen sztrájkolnak béremelést követelve. 
 Fotó: Dinendra Haria / AFP


A kormánynak és a pénzügyminiszternek ügyesen kell lavíroznia. Egyrészt együtt kell működnie a jegybankkal a négy évtizedes csúcson lévő infláció megfékezésében, és vissza kell állítania a fiskális hitelességét az előző kabinet ámokfutása után. Másrészt a következő, 2025-ös parlamenti választásig utol kell érnie és leelőznie az ellenzéki Munkáspártot, amely a közvélemény-kutatásokban jelenleg 20 százalékpontos előnnyel vezet.
„A legfontosabb dolog, amit most tehetünk, az az, hogy helyreállítjuk a stabilitást, rendbe hozzuk az államháztartásunkat, és csökkentjük az adósságot – írta Hunt a Sun on Sunday című vasárnapi lapban. – Ez az egyetlen módja annak, hogy megfékezzük az inflációt, és a lehető legalacsonyabban tartsuk a kamatemeléseket.” Jamie Rush és Dan Hanson, a Bloomberg Economics elemzői azonban úgy becsülik, hogy a 30 milliárd fontos költségvetési konszolidációhoz a BoE-nek jövőre 3-ról 4,25 százalékra kellene emelnie a kamatokat, és azok ezen a szinten is maradnának 2024 végéig. A 45 milliárd fontos konszolidáció 4 százalékon tartaná a kamatemeléseket, és ez a szint 2024-ben gyorsan csökkenne. 

Commuters wait for buses near London Liverpool Street railway station, during a one day strike by London Underground workers, in London, UK, on Thursday, Nov. 10, 2022. Parisians and Londoners face similar chaos trying to get to and from offices on Thursday as public transportation workers strike to protest the rising cost of living. Photographer:
Nehéz tovább csökkenteni a kiadásokat a közszolgáltatások színvonalának rontása nélkül. 
 Fotó: Chris Ratcliffe / Bloomberg via Getty Images

Hunt a GDP mintegy 2 százalékát kitevő költségvetési konszolidációt tervez, ez kevesebb mint a negyede annak, amire a pénzügyi válság után szükség volt. A megszorításokat öt évre osztják el, hogy enyhítsék a csapást, és markánsan eltérnek a 2010–2018-as időszaktól, amikor a megtakarítások négyötöde a minisztériumi költségvetések csökkentéséből származott. A 12 évnyi konzervatív költségvetési szigor után azonban sokkal nehezebb kiadásokat csökkenteni úgy, hogy azzal ne ártsanak a közszolgáltatásoknak – figyelmeztetnek elemzők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.