BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén még finomabb lett a Beaujolais Nouveau, a világhírű újbor

A legrámenősebb ínyencek már sort keríthettek a randevúra a Beaujolais Nouveau-val, hiszen a hagyomány szerint minden évben november harmadik csütörtökén – az idén november 17-én – ízlelik meg először a legismertebb újbort.

A franciaországi Beaujeu régiót nyáron sújtó, rekordot döntő hőhullám ugyan csökkentette az idén megtermelt újbor mennyiségét, ám a minőség jobb, azaz gyümölcsösebb, kerekebb, egyszóval finomabb lett, mint a tavalyi – mondják azok a borkedvelők, akiknek szerencséjük volt a friss Beaujolais-hez.

Le,Mans,,France,-,November,19,,2020:,A,Bottle,Of
Fotó: t.sableaux

A randevúra a legrámenősebb ínyencek már sort keríthettek, hiszen a hagyomány szerint minden évben november harmadik csütörtökén – ebben az évben november 17-én – ízlelik meg először a Beaujolais Nouveau-t.

Az újbor tiszteletére rendezett Sarmentelles – a szó szőlővesszőt jelent franciául – fesztiválon a régióba látogató turisták is megkóstolhatják 2022 első Beaujolais borait. Az élményre még a napfelkeltét sem kell megvárniuk, hiszen amint szerda éjjel 12-t üt az óra, már csapra is verik a hordókat, és tetőfokára hág a mulatság.

Beaujeu régió lakói idén is elismeréssel nyilatkoztak a bor minőségéről. 

Nagyon jó, nagyon gyümölcsös, nagyon kerek,  finom a szájban. Tökéletes egy új Beaujolais-nak

– mondta Claire, egy helyi lakos az AFP francia hírügynökségnek az első kóstolás után, a felvonulások és zenekarok hangzavarában.

Az újbor persze boszorkányos gyorsasággal jut el a párizsi, lyoni és más franciaországi éttermekbe is. Innen vette kezdetét anno a gyorsasági verseny hagyománya. Tulajdonképpen maguk a borászok kezdtek el a vetélkedni abban, hogy ki tudja leghamarabb eljuttatni a borát a lyoni fogadókba, ahol aztán kiírhatták:

Le Beaujolais Est Arrivé!

Azaz, a Beaujolais megérkezett.

 

Lyontól a nagyvilágig

Az 1960-as évekig a szállítás – na meg az egész világ – felgyorsulásáig a Beaujolais kóstolgatása kizárólag a lyoniak kiváltsága volt, aztán 1970-ben Georges Doboeuf, egy helyi borkereskedő Párizsba is küldött egy palackkal. A szlogen persze Párizsban is bevált, és az újborfogyasztás szokása világszerte egyre népszerűbb lett.

Ezen a csütörtökön is gyorsan befutottak a francia főváros éttermeibe az első palackok, úgyhogy itt is kezdetét vehette a borünnep.

Eddig tetszik. Érződik, hogy ez egy fiatalabb bor, nem olyan testes, mint a többi, de meglepett, hogy mennyire sima. Nem olyan savas, mint általában az új borok. Ez olyasvalami, amiről már évek óta tudok, de hogy már a megjelenése napján megízlelhetem, az nagyon izgalmas

– mondta Miguel és Catrina, egy Párizsba látogató házaspár Chicagóból a Euronewsnak.

Beaujolais Nouveau wine released, Drinkers raise glasses of Beaujolais Nouveau on Nov, 17, 2016, immediately after the French wine was released at an event in Tokyo. (Kyodo)==Kyodo
Fotó: Kyodo News

A Beaujolais Nouveau-t egyébként mindössze néhány hétig erjesztik, mielőtt forgalomba kerül. Ez ugyanis az első újbor a régióban. A művelt borkedvelőknek azonban azt is illik tudniuk, hogy a Beaujeu régió sokkal többről szól, mint a Beaujolais Nouveau borokról. 

Beaujeu nem csak a Beaujolais Nouveau-ról szól

Az elsődlegesen termesztett borszőlő Franciaország keleti felében, azon belül pedig Burgundia déli részén található Beaujeu-ban a gamay, amelyet eredetileg egész Burgundiában termesztettek, amíg Burgundia hercege délre nem száműzte, hogy minél nagyobb helyet biztosítson a pinot noir szőlő termesztésének. 

A gamay szőlő szerencséjére Beaujeu gránittalaja ideális volt a fajta számára, ám hírnevét éppen a Beaujolais Nouveau tette megkérdőjelezhetővé, miután a borivók ezzel a gyorsan erjedő, fiatal borral hozzák összefüggésbe.

Rátalált a falusi Michelin-csoda egyik nyitjára a pécsi bormagazin

Sokat nem kellett keresgélniük az okot, a pécsieknek ott van az orruk előtt.

Az amerikai David Setley borszakértő személyes kedvence az AF Gros 0 Moulin-a-Vent en Mortperay 2020-as Beaujolais Gamay-ja,

melynek komplex, jól strukturált, közepes gránátvörös színű bora enyhén virágos és piros bogyós gyümölcsök fűszeres és földes illatával, valamint viszonylag testes, fűszeres, piros gyümölcsös és földes ízeivel varázsolja el a legigényesebb borkedvelőket is.

A gamay szőlőből készült borok másik lenyűgöző képviselője 

a 2021-es Jean-Paul Brun – Terre Dorées Morgon 2021. Ez a bor száz százalékban a déli fekvésű lejtők gránittalajára ültetett szőlőkből készül. 

A borász szerint klasszikus burgundi módszereket, emellett fenntartható gazdálkodást alkalmaznak, a szőlőt kézzel szüretelik. A bort betontartályokban, őshonos élesztőkkel és kén nélkül erjesztik. Hat-nyolc hónapig érlelik, utána minimális kénnel palackozzák. Az eredmény egy ízletes, könnyű és közepes testű vörösbor, édesgyökér, fűszer, szilva és fekete cseresznye gyümölcsök illatával és ízvilágával.

Ha pedig nem ragaszkodunk a gamay-hoz, a szakértő 

a 2020-as Jean-Paul Brun – Terres Dorées Chardonnay Beaujolais Blanc-t is szép választásnak tartja, amely száz százalékban Beaujolais legdélebbi területéről származó chardonnay-ból készült.

Ott a talajban több a mészkő, az éghajlat melegebb, ami a fajtának jól megfelelő terroir-t biztosít. Jean-Paul Brun világos aranyszínű bora enyhén citrusos illatot áraszt, ízében egy csipetnyi olvasztott vajjal és fán termő gyümölcsökkel. Nagyszerűen mutatja be a Beaujolais Blanc-t.

Aszúszemeket is szüreteltek idén a Tokaji borvidéken

Mennyiségi kárt szenvedtek az aszály miatt a tokaji szőlők, de aszúszemeket is tudtak szüretelni idén. Fontos esemény a borvidék életében, hogy elindult a tokaji borok közösségi promóciója. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.