BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Igazi Mikulás-ajándék: a német állam átvállalja a decemberi földgáz- és távhődíjat

A német háztartásoknak, az intézményeknek, valamint a kis- és középvállalkozásoknak nem kell fizetniük a gázért a következő hónapban.

A háztartások és a vállalkozások helyett az állam fizeti ki a földgáz és a távhő decemberi átalánydíját Németországban, az erről szóló törvényt ma a német törvényhozás tartományi kormányokat képviselő kamarája, a Bundesrat is elfogadta – írja az MTI.

23 June 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Pokrent: The counter in a gas meter turns and shows the consumption of gas in a private household. (Long exposure shot) The German government has drawn the consequence from the reduced gas supplies from Russia and declared the alarm level in the gas emergency plan. The emergency plan has three levels: The alarm level now proclaimed is the second.
Fotó: Ens Büttner / Picture alliance via Getty Images

Ahogy arról a VG beszámolt, a berlini kabinet már november elején arról döntött, hogy átvállalja a decemberi összegeket a fogyasztóktól, az intézkedés célja, hogy tompítsa az elszabadult energiaárak hatását, ami egyszerre sújtja a háztartásokat, a német középosztályt, valamint a kis- és középvállalkozásokat. Az egyszeri támogatás több mint húszmillió fogyasztónak jár, a háztartások mellett a cégeknek, valamint a kórházaknak és az óvodáknak is.

Nem részesül ebből azonban nagyjából 25 ezer ipari földgáz-nagyfogyasztó, nekik külön támogatási programot indítanak januártól.

Az egyszeri támogatás költsége a FAZ.net tudósítása szerint mintegy 9 milliárd euró, ami 400 forintos árfolyammal számítva 3600 milliárd forintnak felel meg. A kormány tervbe vette az árfékprogramot is, amely a kabinet elképzelései szerint februárban indul, és 2024 tavaszáig tart majd. Ebben az időszakban a földgáz, a távhő és a villamos energia árát is korlátozzák, kilowattóránként 12, 9,5, illetve 40 centben. A kedvezményes ár az előző évi fogyasztás 80 százalékáig jár.

Németországban a földgázpiacon egyszerre okoz gondot a tavaly megindult drágulás, amely Oroszország Ukrajna elleni háborújával további lendületet vett, és a kínálat szűkössége, amely ugyancsak összefügg az Ukrajna elleni orosz támadással. 

Az ellátási helyzet azért kritikus, mert csaknem teljesen kiesett az eddigi legnagyobb szállító, Oroszország, amely a háború februári kezdete óta fokozatosan visszafogta a Németországba irányuló exportot, annak ellenére, hogy a háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések nem érintik a földgáz-kereskedelmet.

A különböző támogatások finanszírozására egy 200 milliárd eurós alapot állítottak fel pénzügyi védőernyő néven, amelyhez a forrást hitelfelvétellel teremtik elő. 

Durva bérharc kezdődhet Németországban

Elkezdődtek a bértárgyalások Németország legnagyobb szakszervezete, az IG Metall és a Gesamtmetall munkaadói szövetség között. A vég nélküli áremeléseket látva a szakszervezetek –2008 óta a legnagyobb – 8 százalékos fizetésemelést követelnek. Ugyanakkor a munkaadók szerint a recesszió vége előtt nem lehetséges emelni a béreken.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.