BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
CHINA-WORLD'S LARGEST CLEAN ENERGY CORRIDOR-COMPLETION (CN)

A világ második legnagyobb vízerőművét adták át Kínában

A 289 méter hosszú és 16 termelőegységből álló létesítmény 62,44 milliárd kilowattóra villamos energiát fog termelni évente.

Hivatalosan is átadták a kínai Pajhotan vízerőművet, amely a távol-keleti ország és egyben a világ második legnagyobb vízi alapú villamosenergia-termelő üzeme. A 72 órás próbaüzem befejeztével az utolsó termelőegységet is a hálózatba integrálták, és az erőmű ma megkezdte az áramtermelést.

CHINA-WORLD'S LARGEST CLEAN ENERGY CORRIDOR-COMPLETION (CN)
Fotó: AFP

A Jangce folyó felső szakaszán épült létesítmény a délnyugat-kínai Jünnan és Szecsuan tartomány határán található. A 2017-ben megkezdett és nemrég befejezett gigantikus beruházás becsült összköltsége meghaladta a 24 milliárd dollárt, forintban a 9 ezermilliárdot. A 289 méter hosszú és 16 termelőegységből álló létesítmény 62,44 milliárd kilowattóra villamos energiát fog termelni évente, 

ami csaknem 75 millió ember éves energiafelhasználását biztosítja.

Az erőmű működésével párhuzamosan 90 millió tonnával kevesebb szénre lesz szükség a kínai gazdaságban, és mintegy 250 millió tonnával tudják csökkenteni a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. A Pajhotan egyike a Jangce folyón felépített hat vízerőműnek, amivel Kína egyedülálló módon, mintegy 1800 kilométer hosszú, egybefüggő, tiszta energiával működő energiafolyosót hozott létre. A hat létesítmény a kínai vízerőművek teljes kapacitásának egyötödét teszi ki, évi 300 milliárd kilowattóra villamos energiát képesek termelni.

A Pajhotan működése új fejezetet nyit az ember és a természet közötti harmonikus együttélésében

– hangsúlyozta Lej Ming-san, a vízerőmű építéséért felelős cég elnöke. Szerinte a Hejsuj folyó élővilágának ökológiai helyreállítása mellett a Jangce felső szakaszán egy természetes ökológiai gátat építettek, amelyet réteges befogadólétesítményekből és botanikus kertekből alkottak meg. Szerinte a Pajhotan teljes körű működése nagy hatást gyakorol a kínai energiaszerkezet átalakítására, a Jangcéhoz kapcsolódó gazdasági öv kiépítésére és az ország regionális gazdasági fejlesztéseinek koordinációjára.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.