BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy argentin győzelem a GDP-nek is jól jönne

Nemcsak a győztes csapat, de annak országa is nyerhet a katari futball-világbajnokságon.

Általában elmondható, hogy a világra szóló sportsiker a jól szereplő országok gazdaságának is jövedelmező. A hírverést főleg a fejlődő gazdaságok érzik meg. A korábbi adatokból az is valószínűsíthető, hogy az idei futball-világbajnokság házigazdája, Katar rövid és középtávon kisebb előnyt szerez az eseményből, mint a legjobb focicsapatok országai.

Karachi,,Pakistan.,17,August.,Fifa,World,Cup,2022,Celebration,Winning
Vasárnap derül ki, hogy az aranyszobrocskát Argentína vagy Franciaország viheti-e haza
Fotó: Shutterstock

A katari világbajnokság fináléjába Argentína és Franciaország jutott be. A vasárnapi meccset a fél világ követi majd. Akármelyik csapat is nyer, annak a sikere felpörgetheti országa gazdaságát. Legalábbis a korábbi győztesek példái ezt mutatják.

A foci-vb győztes országának gazdasága a torna hatására – konzervatív becslés szerint – átlagosan legalább 0,25 százalékkal nő az esemény utáni két negyedévben. Az idei fináléba bekerült Argentína gazdasága viszont nagyobbat nyerhet a győzelmen, mint a francia

 – következtette ki Marco Mello, a University of Surrey kutatója, aki az OECD-országok adatait vizsgálta 1961-ig visszamenőleg. 

A győzelem hatása elsősorban a megnövekedett exportban látható, mivel a siker esetén az adott állam termékei és szolgáltatásai iránt nagyobb lesz a kereslet.

Ékes példa erre a brazil gazdaság, amely a 2002-es világbajnoki cím után kiugró növekedést mutatott – állapította meg Mello.

Brazília éves GDP változása
A brazil GDP dinamikusan nőtt a 2002-es vébégyőzelem utáni két negyedévben

Azonban a fináléra nagy erőkkel készülő franciák győzelem esetén már nem várhatnak ilyen nagy mértékű hatást, mivel címvédőként a teljesítményük nem lesz annyira meglepő.

A korábbi tanulmányok is azt mutatják, hogy a világhírnév az ország gazdaságának is ugródeszkát jelent. 

Megfigyelések szerint, ha egy csapat bejut a negyeddöntőbe, már érezhető a népszerűség hatása az exportnövekedésben, valamint annak összetételében

 – írja a Bloomberg.

Argentína és Franciaország éves GDP változása
 

Az idei torna azonban trükkös lehet, mivel a megszokottól eltérően télen tartják. 

Mindenesetre a gazdasági fellendülés mindkét országnak jól jönne: a franciákat energiaválság és sztrájkok, az argentinokat pedig közel 100 százalékos infláció és aszály sújtja. Ám előfordul, hogy a meglévő nehéz gazdasági helyzet esetén az adott ország a sikerből adódó lehetőségeket nem tudja annyira kamatoztatni, mint máskor. Erre példa Spanyolország, amely 2010-ben hiába nyerte meg a világbajnokságot, az államadóssággal küzdő ország GDP-jében alig volt érezhető a hírnév felhajtó ereje.

A megélhetési válság és a lehetséges recesszió elfedheti a focigyőzelem örvendetes hatását 

– mondta Mello a hírügynökségnek.

A kutató tanulmánya azt is megállapította, hogy a világbajnokság az annak otthont adó ország GDP-növekedésére nincs jelentős hatással. Pedig a vesztegetési botrányok arra engednek következtetni, hogy Katar minden bizonnyal jelentős hasznot szeretne elérni az esemény megrendezéséből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.