BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem lesz akkora nagy a baj Németországban az Ifo szerint

Az Ifo becslése szerint az idei 1,8 százalékos növekedés után a bruttó hazai termék jövőre 0,1 százalékkal csökken, majd 2024-ben 1,6 százalékkal nő.

A korábban becsültnél enyhébb recessziót jelez jövőre Németországban a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet a rendszeres prognózisának szerdán kiadott téli számában. 

Az Ifo becslése szerint az idei 1,8 százalékos növekedés után a bruttó hazai termék jövőre 0,1 százalékkal csökken, majd 2024-ben 1,6 százalékkal nő.

Őszi prognózisában még 0,3 százalékos GDP-csökkenést jelzett 2023-ra az Ifo.

Az intézet a növekedés megtorpanásának az okát a gazdaságot sújtó kínálatihiány-sokkal indokolja. Eszerint mind az energia, mind az alapanyagok és köztes termékek, mind pedig a munkaerő terén jelentkező szűk keresztmetszet fogja vissza a gazdasági aktivitást, és fokozza egyúttal az inflációs nyomást. Ebből a szempontból a legnehezebb szakasz a 2022–2023-as téli fél év lesz, amit 2023 tavaszától már a helyzet javulása követ, az év második felében pedig lendületes lesz a növekedés. Az első két negyedévi negatív teljesítményt figyelembe véve azonban az év egészét tekintve 0,1 százalékos GDP-csökkenésre lehet számítani.

Az infláció a következő hónapokban az Ifo becslése szerint enyhülni fog. Az inflációs nyomás mérséklődéséhez a lakosság szabad rendelkezésű reáljövedelmének a csökkenése mellett nagyban hozzájárul majd a kormány által decembertől életbe léptetett áramár- és gázárfék is.

Daimler AG Mercedes-Benz do Brasil CEO Philipp Schiemer Makes Announcement At The Company's Sao Bernardo do Campo Factory
Egy munkás dolgozik a Daimler AG Mercedes-Benz gyárában Sao Bernardo do Campóban, Sao Paulóban 2018. március 27-én, kedden.
Fotó: Bloomberg

Az infláció azonban az enyhüléssel együtt is magas marad az elkövetkező években, a hosszú távú átlaggal összevetve is. 

Összességében az inflációs ráta az idei 7,8 százalékról jövőre 6,4 százalékra csökken.

Decemberre az Ifo még 10 százalékos inflációt vár. Tavaly 3,1 százalék volt a németországi infláció.

A foglalkoztatás növekedése az elkövetkező hónapokban várhatóan gyakorlatilag megáll, és az előrejelzési időszak hátralévő részében is csak lassan fog javulni. Ennek eredményeként a foglalkoztatottak számának növekedése a 2022-es 554 ezerről 2023-ban 77 ezerre, 2024-ben pedig 80 ezerre lassulhat. A munkanélküliek száma jövőre várhatóan 84 ezerrel nő, 2024-ben pedig 117 ezerrel csökken. A munkanélküliségi ráta az idei 5,3 százalék után 2023-ban 5,5 százalék, 2024-ben pedig 5,3 százalék lesz.

Az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet pesszimistább a növekedési kilátásokat illetően: a bruttó hazai termék 1 százalék körüli csökkenését várják a jövő évre. 

Hozzá kell majd szoknunk a horrorisztikus energiaárakhoz. A vállalatok ennek következtében kevesebbet fognak beruházni és termelni

 –  mondta Michael Hüther, az IW igazgatója. Az intézet szerint a lakossági fogyasztás is várhatóan 1 százalékkal csökken jövőre. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.