A szabályozás lényege, hogy a cégeknek gondoskodniuk kell a kapszulák és a csomagolások újrahasznosításáról és összegyűjtéséről. A módosítások célja, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége, és ezáltal fenntarthatóbbá váljon a kávészektor. A Bloomberg által megtekintett dokumentumtervezet szerint az uniós országoknak és cégeknek a kávékapszuláikat, valamint a csomagolásaikat könnyebben újrahasznosítható vagy természetes úton lebomló anyagból kell készíteniük.
Ha a csomagolások körbe-körbe járnak, azaz újrahasznosíthatók, az segít csökkenteni a természetes erőforrások használatát, de nem csorbítja a gazdasági fejlődést
– érvelt az Európai Bizottság a még felülvizsgálatra váró tervezetben. Hozzáteszik:
az elmúlt években a csomagolások mennyisége gyorsabban nőtt, mint maguk a gazdaságok, ami a szén-dioxid- és egyéb kibocsátás megugrásához vezet.
Emellett feleslegesen terheli a környezetet, elősegíti a biológiai sokféleség csökkenését és a szennyezőanyag-mennyiség növekedését.
A szabályozás húsba vágóan érinti az élelmszer- és vegyipart is, ugyanis
a teljes európai uniós műanyag- és papírfelhasználás 40 százalékát teszi ki a csomagolás.
Emellett a csomagolóanyagok kialakításánál nem veszik figyelembe az újrahasznosítási szempontokat. Az új szabályok átfogók: az almákra ragasztott matricáktól egészen az egyszer használatos zacskókig terjednek. A szabályrendszer lényege, 2025-re minden társaságnak gondoskodnia kell arról, hogy az általa használt csomagolóanyagok 65 százalékát újrahasznosítsák.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.