BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatemeléssel nyitotta az évet az izraeli jegybank

Idei első kamatdöntő ülésén az izraeli jegybank 3,75 százalékra emelte az alapkamatot. Az intézmény számítása szerint az emelési ciklus 4 százalék környékén tetőzhet, és az év végére az infláció növekedését is az előirányzott mederbe terelik.

A központi bank fél százalékponttal, 14 éves csúcsra, 3,75 százalékra emelte az irányadó kamatlábat, amely sorban a hetedik növelés volt az áprilisi 0,1 százalékos mélypontról.

Bank,Of,Israel,-,Jerusalem
A Bank of Israel szerint az infláció lassú csökkenésnek indul az év végéig.
Fotó: Alon Adika

Izrael éves inflációja novemberben elérte az 5,3 százalékot, ilyen magas pénzromlási ütemre 2008 októbere óta nem volt példa. A központi bank szerint az árszínvonal-emelkedés 2023 végére 3 százalékra lassulhat, ami a monetáris politika kitűzött 1–3 százalékos tartományába esik.

A Bank of Israel helyettes vezetője hétfőn arról számolt be, hogy lassan a kamatemelési ciklus végére érhetnek. Számításuk szerint 

az infláció év végére visszatérhet a céltartományba.

Andrew Abir a Reutersnek azt mondta, hogy 

a célszám eléréséhez a kamatlábat legfeljebb 4 százalékig vagy kicsivel azon túl szükséges emelni a legvalószínűbb forgatókönyv alapján.

Kisebb eséllyel, de az is előfordulhat, hogy az infláció növekedése mégsem áll meg. Ebben az esetben az alapkamatot még feljebb kell srófolni. Mindenesetre úgy vélik, a  3,75–4 százalékos alapkamat megfogja majd az inflációt, s innentől az árindex lassú csökkenésére számítanak. A következő kamatdöntő ülést február 20-án tartják.

Az izraeli alapkamat alakulása
 

Amir Yaron, a Bank of Israel kormányzója külön felhívta a figyelmet az izraeli gazdaság erősségeire: a 2022-es 6 százalék körüli növekedés után idén 2,8 százalékos bővülést várnak, miközben a foglalkoztatás történelmi csúcs közelében van, az államadósság alacsony, a csúcstechnológiai ágazat erős, a külföldi tőkebeáramlások pedig segítenek fenntartani, hogy a folyó fizetési mérleg többletes maradjon.

Nem valószínű, hogy Izraelben recesszió lesz

– tette hozzá Amir Yaron.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.