Időjárási szélsőségek, aszályok, enyhe tél, rossz levegő. Egyre több dolgot írhatunk az éghajlatváltozás rovására, és a menüre most felkerülhet a sonka is.
Spanyolország híres és ikonikus sertéssonkája, a jamón ibérico bellota ugyanis veszélybe került. Az emelkedő hőmérséklet és az alacsony csapadékmennyiség miatt a spanyol sertések étrendjének egyik fontos összetevője, a makk is komoly károkat szenved – számolt be róla a The Guardian.
Az ibériai országban megközelítőleg ugyanannyi sertés él, mint ember, ebből kifolyólag rengeteg fajta sonka létezik, de egyik sem tudott akkora hírnevet kiharcolni magának, mint a jamón ibérico bellota.
Az ételkülönlegesség kilója meghaladja a 100 eurót is (nagyjából 40 ezer forint).
A különlegességét az adja, hogy kizárólag fekete lábú sertésekből készítik, amelyeknek életük utolsó hónapját makkevéssel kell tölteniük a Spanyolország nyugati és észak-nyugati részeiben található dehesa tölgyerdőkben. A makk spanyolul bellota, így került be ez a szó a sonka nevébe.
És itt kezdődik a probléma, ugyanis a szokatlanul meleg és száraz nyár miatt a tölgyek egyre kevesebb makkot teremnek. Emiatt tavaly már 20 százalékkal mérséklődött a jamón ibérico termelése Extremadurában, amely egyike annak a négy kis régiónak, amely a sonkaféle legmagasabb minősítésével, a denominación de origen-nel rendelkezik.
2022 volt a valaha volt legmelegebb év volt Spanyolországban, és a harmadik legszárazabb is. Az elmúlt 50 évben a csapadékmennyiség csaknem 35 százalékkal esett vissza Extremadura régióban.
A dehesa kocsányos tölgyekből áll, amelyek a nedves éghajlaton őshonosak, így abból az időből maradtak fent, amikor az éghajlat itt még más volt, mint napjainkban
– nyilatkozta Francisco Espárrago, a kiváló minőségű jamón sonkát előállító Señorio de Montanera elnöke. Hozzátette, hogy az erdő fái nehezen élik túl a mostanában egyre gyakoribb hosszú, forró és száraz nyarakat.
Még ha az idei nyár nem is lesz olyan szélsőséges, mint 2022-ben, Espárrago nem optimista. Bár a jelenlegi szabályozás értelmében a sonkakészítők máshonnan is importálhatnak makkot, de a többség nem lelkesedik ezért az ötletért.
A fő forrás Marokkó és Algéria, ahol természetesen nem tenyésztenek sertéseket, de aggódom, hogy a makk importja új betegségeket hozhat be, ahogyan az korábban történt, amikor Egyiptomból importáltunk pálmafákat
– utalt Espárrago egy 1993-as esetre, amikor a vörös pálmafarovar több tízezer pálmát pusztított el.
A legfinomabb jamónt Spanyolország néhány legszegényebb régiójában állítják elő, ami a helyi gazdaság létfontosságú eleme, és több ezer munkahelyet biztosít azokon a területeken, amelyek egyébként Európa munkanélküliséggel leginkább sújtott fekete foltjai közé tartoznak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.