BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
LONDON, UNITED KINGDOM - 2023/02/02: A general view of the Bank of England as it raises UK interest rates to 4%.

Brit jegybank: a Brexit minden háztartásnak ezer fontjába került

A Brexittel búcsút mondhattak a britek a beruházási hullámnak, s a növekedés leállása miatt az Egyesült Királyság 29 milliárd fontot veszített a jegybank számításai szerint.

Az Európai Unióból való kilépés hatásai hullámokban rázzák meg Nagy-Britanniát, a Bank of England (BoE) szerint a befektetők elvesztése és a termelés visszaesése recesszióhoz vezethet – írta a Bloomberg.

LONDON, UNITED KINGDOM - 2023/02/02: A general view of the Bank of England as it raises UK interest rates to 4%.
Fotó: Getty Images

Jonathan Haskel, a jegybank Monetáris Politikai Bizottságának külsős tagja szerint nagy a veszélye annak, hogy az Egyesült Királyság egy elhúzódó visszaesés felé tart, mivel a brit vállalkozások beruházásai, a gazdasági bizonytalanság és az EU-val való lazább kereskedelmi kapcsolatok a Brexit óta folyamatosan nehezítik a növekedést.

A termelésünk elmarad a korábbi teljesítményünktől és más országokétól is. A Brexit által okozott károk jelenleg a GDP 1,3 százalékát, azaz összesen mintegy 29 milliárd fontot tesznek ki. Leegyszerűsítve minden egyes brit háztartás számára eddig ezer fontos – közel félmillió forintos – kiadást jelentett a kilépés 

– mondta Haskel.

„Ha a 2016-ig tartó időszakot nézzük, a termelés valóban lelassult, de a beruházások mennyisége ezt ellensúlyozta. Azóta viszont csak stagnálunk, és emiatt a G7-ek között a legutolsó helyre kerültünk.”

A Bank of England februári monetáris politikai jelentésében a Brexitet jelölte meg a brit gazdaság lelassulásának egyik legfontosabb okaként, s arra figyelmeztetett, hogy a kilépésből eredő kereskedelmi csapások és a beruházások visszaesésének hatásai hamarabb fognak jelentkezni, mint ahogy azt várták. Az országot megbénító sztrájkhullám ezen csak rontani fog, és a kormány sem segít a helyzeten.

A befektetési hullám csúcsára 2012-ben értünk. Ha a felívelő időszakot egy kicsit tovább nyújtottuk volna, akkor a koronavírus-járvány, az energiaválság és az ukrajnai háború hatásai fel se tűntek volna. De 2016-ban a jó időszak hirtelen véget ért, és a gazdaság kiszolgáltatottá vált 

– fogalmazott Jonathan Haskel.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.