BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kicsit lassult, de így is fékevesztett iramban száguld a lengyel infláció

A januári éves szintű fogyasztói áremelkedés 17,2 százalékra nőtt a decemberi 16,6-ről, legnagyobb mértékben a víz-, az áram- és a gázdíjak nőttek.

Lengyelországban az elemzők által vártnál kevésbé gyorsult a fogyasztói árak emelkedése januárban éves és havi összevetésben a statisztikai hivatal szerdán közölt végleges adatai szerint. A januári éves szintű fogyasztói áremelkedés 17,2 százalékra nőtt a decemberi 16,6-ről. Elemzői várakozások átlagában 17,7 százalék szerepelt.

Poland's Economy As Country Battles Highest Inflation In Two Decades Shoppers walk along Marszalkowska street in central Warsaw, Poland, on Thursday, Nov. 25, 2021. Poland will temporarily cut taxes on electricity, gas and excise on fuel in a bid to help the central bank stem rising consumer prices that have become a hot topic among the ruling partys electorate. Photographer: Piotr Malecki/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Éves szinten a legnagyobb mértékben, 34 százalékkal a víz-, az áram- és a gázdíj, illetve az üzemanyagár emelkedett a decemberi 22,6 százalékos növekedés után.

A második legnagyobb drágulást az élelmiszer és nem alkoholos italok esetén jegyezték fel, 20,7 százalékosat, ami mérséklődés a decemberi 21,5 százalékhoz képest. Januárban a havi szintű fogyasztói áremelkedés 2,4 százalékra gyorsult a decemberi 0,1-ről. Elemzők 2,7 százalékos havi szintű inflációt vártak januárra.

Lengyelországban 2022-ben 14,4 százalék volt az átlagos infláció.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.