Nemzetközi gazdaság

Vastestvérnek nevezi a kínai hivatalos média az országba látogató Lukasenkát

A vastestvér jelzőt nem akárki kapja meg a kínaiaktól, a keddtől többnapos pekingi látogatásra érkező Aljakszandr Lukasenka elnök – Vlagyimir Putyin orosz államfő fő külföldi szövetségese – esetén azonban kiérdemeltnek látta a kínai hivatalos média.

Meleg szavakkal írt előzetest Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök keddtől csütörtökig tartó hivatalos pekingi látogatásához a kínai kommunista párt kontrollja alatt álló angol nyelvű Global Times. A háttér, hogy az Egyesült Államok az elmúlt napokban többszörösen is óvta Pekinget, hogy fegyverszállításokkal támogassa az ukrajnai háborúban a várakozások szerint nagy támadásra készülődő Oroszországot – ez már az amerikai CNN kommentárja

Belarus President Alexander Lukashenko (L) shakes hands with China's President Xi Jinping (R) as they meet at the Great Hall of the People in Beijing on April 25, 2019. - Leaders from 37 countries have been converging in Beijing for the Belt and Road Forum on April 25, hoping to grab a piece of the 1 trillion USD pie to improve their infrastructure. (Photo by Andrea VERDELLI / POOL / AFP)
Fotó: Andrea Verdelli / AFP

Lukasenka Hszi Csin-ping kínai elnök és kommunista vezető hivatalos meghívására érkezik Pekingbe, néhány nappal az ukrajnai orosz invázió megkezdődésének évfordulóját követően, a háború közepette, amelyben Moszkva felvonulási területnek használta Fehéroroszországot, amely nem lépett a háborúba, csakúgy, ahogy az Ukrajnának fegyvereket és lőszert szállító NATO-szövetségesek.

Kína még ennyire sem részese az eseményeknek, de 

nyugati nyomásra sem volt hajlandó agresszorként elítélni Vlagyimir Putyin Oroszországát, 

amelytől szívesen vásárolja olcsón a Nyugaton szankciók alá helyezett orosz árukat, főképp az olajat. Peking a múlt héten béketervvel állt elő, az amerikaiak meg vádakkal, hogy a kínaiak komolyan fontolgatják a fegyverek szállítását az oroszoknak, sőt máris segítik a hadiiparukat. 

Fehéroroszország és Kína vezetői már a tavaly szeptemberi szamarkandi csúcstalálkozón sürgették az évtizedek óta kiváló kétoldalú kapcsolatok magasabb szintre emelését – írta a kínai lap. Kína évtizedekkel ezelőtt az elsők közt ismerte el Fehéroroszország függetlenségét, az utóbbi az elsők közt csatlakozott a Peking hirdette Egy Övezet Egy Út nemzetközi együttműködéshez, és nagy, kínaiak létrehozta ipari parkkal büszkélkedhet – tették hozzá.

Kínának Pakisztán mellett van még egy vastestvére: Fehéroroszország 

– ünnepelt a Global Times.

 A vastestvér népi szófordulat Kínában, és különösen erős barátságot jelent.

Emellett a hivatalos orgánum kiemelte, hogy a nyugati média elfogultan Oroszország kis szövetségeseként írja le Fehéroroszországot, és aggodalmakat fogalmaz meg Kína befolyásának növelése miatt, ami tiszteletlenség Fehéroroszországgal szemben. Ilyetén kezelése nemcsak kicsinyesség, hanem 

a nyugati elit őszintétlenségét, képmutatását jelzi a békét illetően – fogalmaztak a kínaiak.

Vannak félelmek, hogy Fehéroroszországot megint kiinduló területnek használják egy újabb orosz offenzívához, és hogy a fehérorosz csapatok is bekapcsolódnak a háborúba – ezt már az amerikai CNN írta. Nemrég, moszkvai látogatása előtt Lukasenka közölte: nem létezik, hogy csapatokat küldenének Ukrajnába, hacsak meg nem támadják őket. 

Fehéroroszország felkészült arra, hogy megvédje magát, ha kell, és a hadseregen felül másfél millió embert tud mozgósítani szükség esetén – mondta a napokban a fehérorosz Biztonsági Tanács titkára, Alekszandr Volfovics.

Durva fenyegetés érkezett Medvegyevtől: Oroszország bukása az emberiség bukását is jelenti

A volt orosz elnök apokalipszisről és füstölgő, radioaktív sugárzást árasztó romokról írt, ugyanis Oroszország nem fog a Szovjetunió sorsára jutni.

 

Fehéroroszország Kínai béketerv Peking látogatás Lukasenka
Kapcsolódó cikkek