BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több munkáltató teszi „közszemlére” a béreket Romániában

A kínált fizetés ismeretében az érdeklődők célzottan jelentkeznek, a piaci átlaghoz képest magasabb bért kínálók előnybe kerülnek, a bérajánlatot is feltüntető álláshirdetésekre negyven százalékkal többen jelentkeznek, mint a többire.

Máris sokan alkalmazzák Romániában a bérezés terén tetten érhető titkolózást megszüntető uniós rendelkezést, amelynek alapján a munkavállalóknak jogukban áll tudni, hogy munkakörük melyik fizetési kategóriába tartozik. Az Európai Parlamentben március végén megszavazott szabályok értelmében nemi szempontból semleges kritériumok, munkaköri besorolás, illetve teljesítményértékelés alapján kell megállapítani a bérszintek összehasonlítására lehetőséget adó bértáblákat. 

GALATI, ROMANIA - APRIL 04: Photos at Hypermarket Auchan grand opening in Galati, Romania on April 04, 2014
Fotó: Shutterstock

A munkavállalók és képviselőik egyértelmű és teljes körű tájékoztatásra jogosultak az egyéni és az átlagos bérszintekről, nemek szerinti bontásban. A munkaszerződésekben nem lehet megtiltani, hogy egy adott munkavállaló nyilvánosságra hozza, mennyit keres, illetve mások fizetéséről tájékozódjon.

A nemek közötti bérkülönbségek csökkentésére hivatott új irányelv kapcsán egy romániai állásportál rámutat, hogy jelenleg közel 10 ezer álláshirdetésükben tüntették fel a kínált bért, és ezek egynegyedét kiskereskedelmi munkáltatók adták fel. 

Az eJobs az utóbbi évek egyik legjelentősebb munkaerőpiaci intézkedésének nevezi az uniós rendelkezést,

amelynek hatásait a munkavállalók és a munkaadók is érezni fogják. Az előbbiek évek óta várják a fizetések átláthatóvá tételét, a munkaadók 40 százaléka azonban még nincs felkészülve erre. 

Roxana Draghici, a romániai munkaerő-közvetítő portál értékesítési igazgatója szerint már több mint egy éve beszélnek arról, hogy közeledik az idő, amikor a bérek nem lesznek bizalmasak. 

Ez sok pró és kontra véleményt szült, de most, hogy az irányelvet elfogadták, és határidőt szabtak meg a tagállamoknak a nemzeti jogrendjükbe való átültetésére, a munkáltatók kezdenek konkrét lépéseket tenni

– állapította meg az állásportál illetékese.

Viszonylag kicsi a nemek közti bérkülönbség

Az eJobs platformon jelenleg fellelhető álláshirdetések közül csaknem 10 ezer esetében közlik a bért is; mindez a hirdetések mintegy 30 százalékát teszi ki. Az irányelv elfogadásának bejelentésétől mostanáig több mint 1500 olyan álláshirdetés jelent meg a platformon, amelyben szerepel a kínált bér. Az év elejétől 29 ezer ilyen álláshirdetést tettek közzé a munkáltatók. (Az eJobs platformon jelenleg több mint 30 ezer álláshirdetés érhető el, és havonta több mint 2 millió egyedi felhasználó veszi igénybe az állásplatform szolgáltatásait.)

Amúgy a nemek közötti bérszakadékot tekintve Románia kevésbé érintett. 

Európában a nők óránként átlagban 12,7 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. A nemek közötti bérszakadék tekintetében a legalacsonyabb mutatókat 2021-ben Romániában (3,6 százalék), Szlovéniában (3,8), Lengyelországban (4,5), Olaszországban (5) és Belgiumban (5 százalék) regisztrálták.

Hamarabb be lehet tölteni az álláshelyet

Roxana Draghici kiemelte, túl azon, hogy a munkáltatóknak kötelező módon alkalmazniuk kell majd az új előírásokat, a romániai vállalatok tudatában vannak ezek pozitív hatásainak. Ezek közé sorolta, hogy 

a kínált bér közzététele nyomán csökken az álláshely betöltéséhez szükséges idő, mert a fizetés ismeretében az érdeklődők célzottan jelentkeznek,

ugyanakkor a piaci átlaghoz képest magasabb bért kínálók előnybe kerülnek. „Adataink azt mutatják, hogy a kínált bért is feltüntető hirdetésekre 40 százalékkal többen jelentkeznek, mint a többire” – magyarázta az állásportál igazgatója.

Különben elsősorban eddig a kiskereskedelem, a szolgáltatások, a szórakoztatóipar (különösen a kaszinók és a szerencsejáték-szolgáltatók), az élelmiszeripar, a turizmus, a logisztika és a szállítás, valamint a kiszervezési szolgáltatások terén tevékenykedő vállalatok tanúsították a legnagyobb nyitottságot e tekintetben. 

Ezeken a területeken a nettó átlagfizetések 228 ezer 350 ezer forintnak megfelelő összegek között mozognak Romániában. A turizmusban dolgozók átlagosan 3000 lejt (1 lej 76 forint) között keresnek havonta, a call centerekben dolgozók 3400 lejt, az értékesítéssel foglalkozók 3900 lejt. A logisztikában dolgozók nettó átlagfizetése 3700 lej, az élelmiszeripariaké 3500 lej, a szállítás terén tevékenykedőké 4000, a kaszinókban/szórakoztatóiparban dolgozóké 4200, az autóiparban dolgozóké pedig 4600 lej körül alakul. A nettó minimálbér januártól 1900 lej Romániában.

Romániában sem fenékig tejfel az élet: a bérek és a nyugdíjak sem tartják a lépést az inflációval

Az illetékesek valószínűleg úgy gondolják, hogy 875 lejből (38 ezer forint) is el lehet éldegélni, ennyi volt ugyanis februárban a juttatás átlagos összege Romániában, írja a Maszol.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.