BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmaradt a húsvéti fegyverszünet: több tucat támadás érte a Zaporizzsjai régiót

Bár a legvéresebb harcokkal Bahmut és környéke kerül a hírekbe, Ukrajna más területein sem állt le a háború. A Zaporizzsjai régiót több mint 50 támadás érte húsvétkor.

Nem jelentett fegyverszünetet az ortodox húsvét az orosz–ukrán háborúban. Az oroszok több támadást is intéztek Zaporizzsja ellen április 16-án. Anatolij Kurtev, a Zaporizzsjai Városi Tanács titkára arról számolt be, hogy a lövések következében több épület megrongálódott, köztük a helyi kertészeti szövetkezet házai is – adta hírül az Unian ukrán hírügynökség.

Russian Missile Attack On Cemetery In Zaporizhzhia
ZAPORIZHZHIA, UKRAINE - MARCH 31: Family stands with saved child from the house damaged by the blast wave after a missile attack on March 31, 2023 in Zaporizhzhia, Ukraine. Zaporizhzhia, like other frontline cities of Ukraine, due to the proximity of the front line, has been regularly shelled by Russian troops since the beginning of the full-scale invasion. Over the past six months, missile attacks on residential buildings and infrastructure facilities have intensified in the city. (Photo by Elena Tita/Global Images Ukraine via Getty Images)
Elmaradt a húsévit fegyverszünet: több tucat támadás érte a Zaporizzsjai régiót.
Elmaradt a húsvéti fegyverszünet: több tucat támadás érte a Zaporizzsjai régiót.
Fotó: Elena Tita / Global Images Ukraine /Getty Images

Számos ablak kitört, az épületek homlokzatai, tetőszerkezetek és kerítések is megrongálódtak. Szerencsése személyi sérülés nem történt

– számolt be róla Kurtev.

Ukrán források szerint húsvétkor az oroszok összesen 56 támadást intéztek a régió 16 települése ellen. Ezek között 46 tüzérségi csapást hajtottak végre, 4 légitámadás, 4 dróntámadás, és 2 támadás MLRS-sekkel végrehajtott rakétatámadás történt.

Szinte már húsvéti csoda, hogy az 56 támadásban mindössze egy ember sérült meg komolyabban, Preobrazsenkában egy 61 éves férfit kellett kórházba szállítani 

Azonban nem csak 16-án, hanem egy nappal korábban is aktív volt az orosz hadsereg. A húsvétra virradó éjjel 101 csapást mértek a régió városaira.

A beszámolók szerint több mint 20 településen ért találat polgári objektumokat is. Az anyagi kár főleg Sztyepnogorszkban, Orekovban, Gulyaipoléban és Zseleznodorozsnyiban volt jelentős.

Kamisevakhban az orosz támadásban egy templom is megrongálódott, de mivel nem tartottak ott húsvéti misét, így nem voltak áldozatai a találatoknak.

Az atomenergia-ügynökség megbeszélést folytatott a Roszatommal a zaporizzsjai erőműről

A zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról és a létesítményben kialakult helyzetről egyeztetett a Roszatom vezérigazgatója és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.