BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas hiányt ütött az orosz büdzsében a háború

Az orosz költségvetési deficit csaknem 29 milliárd dollárra ugrott az első negyedévben.

Az orosz szövetségi költségvetés hiánya az idei első negyedévben megközelítette az éves tervezettet, mivel Moszkva sokat költött az Ukrajna elleni hadjáratára, miközben csökkentek az energiabevételei.
 

Background,,Blur,,Out,Of,Focus,,Bokeh,,Pasteurization.,Coins,Of,The
Fotó: Shutterstock

A pénzügyminisztérium előzetes számítások alapján pénteken azt közölte, hogy a költségvetés hiánya 2400 milliárd rubelt (28,93 milliárd dollár, 1 rubel = 4,3 forint) tett ki az idei első negyedévben, ami megközelítette a 2925 milliárd rubel éves előirányzatot.
A tárca adatai szerint az orosz büdzsé bevétele 20,8 százalékkal, 5700 milliárd rubelre csökkent a negyedévben a tavalyi első negyedévvel összevetve, elsősorban amiatt, hogy az energiabevételek 45 százalékkal, 1640 milliárd rubelre zuhantak. 

Eközben a kiadások 34 százalékkal magasabbra, 8100 milliárd rubelre ugrottak.

Az orosz gazdaság a korábban gondoltnál kisebb mértékben zsugorodik az idén, de a cél feletti infláció megakadályozza, hogy a jegybank csökkentse az irányadó rátát, és ezzel letöri a növekedési kilátásokat – derült ki a Reuters március végi felméréséből, amely 16 elemző véleményét összegezte. A szakértők szerint az orosz gazdaság ellenállónak bizonyult a nyugati szankciókkal szemben, ám az ukrajnai háború előtti jóléti szintre való visszatérés egyelőre esélytelen, mert az orosz állam egyre többet költ a hadseregre.

Gyorsan nő az orosz költségvetési hiány, de Moszkva egyet se izgul

Megugrott az év első két hónapjában az orosz költségvetés hiánya, de a növekedés üteme az ukrajnai háború ellenére csökken.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.