BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negyedével drágult az ukrán húsvét

Ukrajnában átlagosan 25 százalékkal drágult a húsvéti kosárba való termékek ára. Amint arról az ukrán Agrárgazdasági Intézet beszámolt, a hagyományos pászka, a tojás, a házi kolbász, a szalonna, a disznózsír, a vaj, a lágy és a kemény sajtok, a torma és a só összessége körülbelül 1210 hrivnyába (11 300 forintba) kerül. Tavaly ugyanez a termékkészlet még 9 ezer forintért is beszerezhető volt.

Országos szinten a húsvéti kosár egyik fő összetevőjének, a hagyományos recept szerint készült (700 gramm liszt, 6 tojás, 150 gramm vaj, 300 milliliter tej, 400 gramm cukor, 40 gramm élesztő, 200 gramm mazsola) pászkának az ára kilogrammonként eléri az 1600 forintot, ami 26,8 százalékkal több az előző év költségeinél. Ennek oka a fő összetevők áremelkedése: a tojás 92 százalékkal drágult és többe kerül a cukor (plusz 20,5 százalék), a vaj (plusz 21,9 százalék) és a mazsola (plusz 16,7 százalék) is. Az előrejelzések szerint a boltokban és szupermarketekben a kész pászkáért többet kell fizetni.

Easter,Eggs,In,Blue,And,Yellow,Colors,Of,The,Flag
Fotó: artem evdokimov

A húskészítmények lesznek a húsvéti kosár legdrágább összetevői: egy kilogramm házi kolbászt átlagosan 3100–3700 forintért kínálnak, ugyanennyi sertéshúsért pedig 4300 forintot is elkérnek. A tejtermékek közül a kemény sajtért kell a legtöbbet fizetni, áruk 3500–4300 forint között mozog, 200 gramm vaj 680 forintba kerül. A torma (250 g) ára 150 forint körül mozog.

Amennyiben a húsvéti kosarat más összetevőkkel is kiegészítik – paradicsom, uborka, alma, vörösbor –, annak költsége 1464 hrivnyára (13 650 forintra) is rúghat. Ez 20,9 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A drágulás a szezonális zöldségek piacán kialakult árhelyzet miatt van. 2022-hez képest egyes zöldségek ára átlagosan 25 százalékkal nőtt: az üvegházi paradicsom kilogrammonkénti ára átlagosan 85–100 hrivnya (790–930 forint), az uborkát 140–165 hrivnyáért (1300–1540 forintért) vesztegetik. Az alma ára fajtától függ, és átlagosan 15 százalékkal nőtt (185–250 forint kilogrammonként).

Szakemberek szerint ugyanakkor a húsvét előtti időszakban az élelmiszerárak emelkedése nem haladja meg az 5–10 százalékot. Denisz Marcsuk, az Összukrán Agrártanács elnökhelyettese úgy véli, tekintettel az árak egész éves növekedésére, nem kell tartani a szezonális drágulástól.  

„Az ukránok fizetőképességét figyelembe véve a további növekedés eltántorítja az embereket a vásárlástól, ezért a kereslet miatti áremelés legfeljebb 5–10 százalékos lesz” 

– fejtette ki Marcsuk. Hozzátette, az ünnep után a hazai termékek megjelenésével csökkennek majd az árak.

A szakértő szerint a 2022-es év egészét tekintve minden hónapban ténylegesen árnövekedést regisztráltak. Az Állami Statisztikai Szolgálat szerint az átlagnövekedés több mint 24 százalékos, ám amennyiben azt lebontjuk a különböző típusú termékekre, néhol akár 30-35 százalékos drágulás is észlelhető. Denisz Marcsuk véleménye szerint ez jelentősen befolyásolja a családok költségvetését és a lakosság fizetőképességét.  

Az ukrán infláció változása (az előző év azonos hónajához képest, százalék).

„2023-ban az élelmiszerárak további emelkedése figyelhető meg. A húskészítmények és a tejtermékek drágulását pedig már rögzítettük. A csúcsnövekedés azonban a szezonalitási tényező miatt továbbra is leginkább a zöldségféléknél tapasztalható. Mindezt jelentősen befolyásolta a déli Herszon és Zaporizzsja megye ideiglenes megszállása”

– fogalmazott. „Ebben az időszakban általában meglehetősen jelentős mennyiségű termék származik ezekről a területekről, az üvegházban termesztett korai zöldségek is onnan kerültek az ukrajnai üzletekbe, piacokra. A szállítás akadozik, sőt, azok az üvegházak, amelyek még működnek, nem képesek teljes mértékben ellátni az igényeket.”

Kárpátalján tartják a hagyományokat

Kárpátalján a vásárlók többsége a húsvéti sonkát, a házi kolbászt keresi. A húsvéti kosárba való termékek iránt van leginkább igény, ám sokan csak annyit vásárolnak, amennyi a hagyományos szenteléshez szükséges, fejtette ki Kucik Katalin vállalkozó.

„Húsvét közeledtével inkább a felvágottak, hús- és zöldségfélék, déligyümölcsök iránt érdeklődnek, a viszonylag kora tavaszi időpont miatt a paradicsomot, uborkát is többen még üzletben vásárolják” – fogalmazott.  

A húsokra továbbra is van igény, tudtuk meg. Leco Sándor hentesüzletet működtet a kárpátaljai megyeszékhelyen. Elmondta, nagyhéten a legtöbben már a friss húst keresték.  

„A legkeresettebb egyértelműen a füstölt sonka és a füstölt kolbász volt, sokan füstölt tarját is rendeltek, illetve kérésre egész sonkát is füstöltünk. 

A sonka kilója 250 hrivnya (2350 forint), a tarja és a karaj 270 (2520 forintba), a kolbász pedig 225 hrivnyába (2100 forintba) került”

– magyarázta. Hozzátette, évről évre egyre drágább a hús, az elmúlt évhez képest 15–20 százalékos volt az áremelkedés. Ennek ellenére nem észleltek visszaesést a keresletben.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.