BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olajszállító tankert foglalhatott le az iráni Forradalmi Gárda, az amerikaiak nem örülnek

A hajó Kuvaitból az Egyesült Államokba tartott, ám az értesülést Irán egyelőre még nem erősítette meg.

Lefoglalt egy Kuvaitból az Egyesült Államokba tartó olajszállító hajót az Ománi-öböl térségében az iráni Forradalmi Gárda – közölte az Egyesült Államok haditengerészete csütörtökön.

The crude oil tanker Nautica is pictured at an anchorage in Singapore on April 18, 2023, on its way from China to Yemen. - The supertanker crude carrier Nautica bought by the United Nations to remove oil from a ship abandoned off war-ravaged Yemen's coast is on its way from China, the UN has said, calling it a "significant" step in efforts to prevent a major spill. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)
Illusztráció
Fotó: AFP (illusztráció)

A Közel-Keleten állomásozó 5. flotta tájékoztatása szerint az Advantage Sweet nevű tanker Marshall-szigeteki zászló alatt hajózott. A teherhajó egy török vállalat üzemeltetésében Kuvaitból indult, célállomása pedig a texasi Houston volt.

Az amerikaiak a hajó azonnali elengedését követelik és a nemzetközi joggal ellentételesnek tartják az iráni intézkedést, amely árt a térség biztonságának és stabilitásának. Hozzátették, hogy az Irán részéről folytatódó zavarkeltés a hajózásban, valamint a hajózási jog megsértése a térségben fenyegetést jelent a tengerhajózás biztonságára és a világgazdaságra.  

Az amerikai közlés szerint az olajszállító a Forradalmi Gárda beavatkozását megelőzően, helyi idő szerint 13.15-kor nemzetközi vizekről adott le segélykérést. Iráni részről egyelőre nem ismerték el az intézkedést, és az iszlám köztársaság ENSZ-képviselete sem reagált az incidensre vonatkozó megkeresésekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.