BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Puzzle,With,The,National,Flag,Of,Great,Britain,And,Japan

Hirosimai megállapodás a csipipar közös fejlesztésére

Japán és az Egyesült Királyság hirosimai megállapodás néven ma együttműködési egyezményt ír alá, amelyben mélyítik partneri kapcsolataikat, a többi között a csipiparban. Az aláírásra akkor kerül sor, amikor London hosszas csúszás után, pénteken előáll a brit csipipar fejlesztésére vonatkozó tervével.

Az Egyesült Királyság és Japán elmélyíti kapcsolatait a katonai együttműködés, a technológia, a tudomány, az energetika és a gazdasági fejlesztés területén a hirosimai megállapodás részeként, amit Rishi Sunak brit miniszterelnök ma ír alá japán kollégájával Tokióban a G7-csúcstalálkozó előtt – derül ki a brit kormány közleményéből. 

Puzzle,With,The,National,Flag,Of,Great,Britain,And,Japan
Fotó: Shutterstock

A hirosimai megállapodás tartalmaz egy csipipari együttműködést is a felek között. Bár a részletek még kevéssé ismertek, azt tudni lehet, hogy London és Tokió elsősorban a kutatás-fejlesztés és az ellátási lánc rugalmasságának fokozásában fog együttműködni. Japán félvezetőgyárak tehát nem fognak létesülni az Egyesült Királyságban, de a felek kicserélik egymással ismereteiket, és a csipgyártó berendezések kapcsán is segíthetik egymást – írja a Financial Times.

Az egyezmény aláírására egy nappal azelőtt kerül sor, hogy London hosszas késlekedés után bemutatja a brit csipipar fejlesztésére vonatkozó tervét. Források szerint a kabinet szerény egymilliárd fontot szán a terület fejlesztésére, ami eltörpül az Egyesült Államok 52 milliárd dolláros és az Európai Unió 43 milliárd eurós programja mellett. Iparági szereplők szerint az összeg így is elég lehet a szektorra, mivel az ország ipara kisebb az Egyesült Államokhoz és Németországhoz képest, de az összeget rövid időn belül, hasznosan kell elkölteni.

Az Egyesült Királyság szerepe marginális a félvezetők gyártásában, viszont itt van a két világvezető csiptervezési vállalat, az Arm és az Imagination Technologies székhelye. Japán több félvezetőt termel a briteknél, de elsősorban a csipgyártó berendezések révén fontos szereplője a szegmensnek, például a fényképezőgépéiről ismert Nikon, a Tokyo Electron és a Screen Holdings állít elő ilyen eszközöket. Ehhez hozzá kell tenni: több tajvani és amerikai csipgyártó is befektet Japánban. A félvezetők kritikus fontosságú alkatrészek, hiszen az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át az autókig és a vadászgépekig mindenhez szükségesek.

Rishi Sunak: nem küldünk harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia több száz légvédelmi rakétát, illetve 200 kilométert meghaladó hatótávolságú támadó drónt ad át Ukrajnának, harci repülőgépek átadása azonban továbbra sincs tervben. London a nyáron alapszintű repülési képzést indít ukrán pilótáknak, bár az ismertetés nem tér ki arra, hogy ezeket a repülőgépeket mely országok adnák át Ukrajnának, és mikor.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.