BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij tanácsadója elárulta, mi lesz a Krím sorsa a visszafoglalás után

Az ukrán elnök szerint a tervezett ellentámadás része a Krím felszabadítása is. Zelenszkij tanácsadója a terület autonómiáját is visszavonná.

A Krím-félsziget felszabadítása után minden bizonnyal elveszik a terület autonóm státuszát – jelentette be Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója. Úgy gondolja, hogy az autonóm területek létezése egy egységes államon belül csak táptalaja a szeparatista érzelmeket – adta hírül az Unian ukrán hírügynökség.

Volodimir Zelenszkij
Zelenszkij tanácsadója elárulta, mi lesz a Krím sorsa a visszafoglalás után.
Fotó: AFP

Akik autonómiát kapnak, utána tudat alatt valamilyen módon jobbnak tartják magukat más régióknál. Egy egységes állam számára az autonómia veszélyes út, ez a regionális szintű konfliktusok útja

– fejtette ki Podoljak.

Volodimir Zelenszkij tanácsadója kitért arra is, hogy Ukrajnának vannak etnikai kisebbségei, amelyek jogait tiszteletben kell tartani. Ez vonatkozik a krími tatárokra is, akik megérdemlik az ukrán nép szimpátiáját.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatóságának vezetője, Kijlo Budanov még április második felében arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg a tavasz végéig bevonul a Krímbe.

Bár a konkrét időzítésre nem tért ki, de ezt az elképzelést Volodimir Zenelszkij is megerősítette. Az ukrán elnök szerint a fegyveres erők régóta várt ellentámadásának terve megában foglalja a Krím-félsziget felszabadításának terveit is.

Az elnök krími képviselője, Tamila Tasheva hozzátette, hogy a félsziget felszabadítását követően Ukrajna kitoloncolja onnan az oroszokat, akik az elmúlt 9 évben jelentős számban költöztek a területre.

Döntött Zelenszkij: Európa-napot ünnepel Ukrajna a győzelem napja helyett

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn rendeletet adott ki, amelynek értelmében Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni az eddigi győzelem napja helyett. Az államfő kezdeményezte, hogy a nácizmus feletti győzelem napját a jövőben május 8-án ünnepeljék.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.