BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gáznagyhatalommá válhat Románia – nekifutnak a hatalmas tengeri mezőnek

Négymilliárd eurót pumpál az OMV és a Romgaz a Románia kontinentális talapzatán található lelőhely kiaknázásába, 2027-től kezdik a százmilliárd köbméter földgáz felszínre hozatalát.

Elérhető közelségbe került Romániában a fekete-tengeri földgázmező kiaknázása, miután az OMV Petrom és a Romgaz társaság jóváhagyta a kitermelés elindításához szükséges beruházásokat. Az osztrák többségi tulajdonban lévő OMV Petrom és a román állami Romgaz szerdán jelentette be, hogy elfogadta a Fekete-tenger romániai kontintentális talapzatának legnagyobb földgázprojektjét, amelynek fejlesztési szakaszába a két vállalat 4 milliárd eurót fektet. A Neptun Deep földgázmező kiaknázása során mintegy 100 milliárd köbméter földgázt hoznak a felszínre, és becslések szerint 2027-ben indulhat be a kitermelés. A két társaság fele-fele arányban részesedik a projektben.

Gázkitermelő egység a Fekete-tenger román szakaszán.
Fotó: AFP

Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója szerint a Domino és Pelican Sud elnevezésű lelőhely kiaknázása fontos lépés a társaság 2030-ig ívelő stratégiájának megvalósítása, Románia és a térség energetikai átmenetének elősegítése terén. 

„A projekt paramétereinek illusztrálása érdekében megemlíthető, hogy a termelés egyenértékű 4,3 millió háztartás éves fogyasztásának harmincszorosával” 

– közölte Verchere.

A Neptun Deep-projekt becslései szerint mintegy 8 milliárd köbméternyi földgázt hoznak fel a felszínre évente a tízévesre tervezett kitermelés során, a végső adatok azonban azután lesznek ismertek, hogy a romániai ásványkincsek kitermelését szabályozó állami ügynökség (ANRM) is jóváhagyja a fejlesztési tervet. A román tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun térségben a tenger mélysége helyenként az 1700 métert is eléri.

Románia az élre tör

Román illetékesek szerint a Neptun Deep kiaknázásának köszönhetően 

Románia az Európai Unió legnagyobb földgázkitermelő tagállamává, továbbá nettó gázexportőrré lép elő.

A miniszterelnöki tisztségről a múlt héten leköszönt Nicolae Ciuca szerint a Fekete-tengeri földgázmező kitermelésének beindulásával megduplázódik a belföldi gáztermelés, ami biztosítani fogja Románia energetikai függetlenségét. Emlékeztetett, hogy 2019 végén hatályon kívül helyezték azt a sürgősségi rendeletet, amely négy évvel kitolta volna a kitermelés beindulásának időpontját a gázmezőn. Majd 2022 májusában úgy módosult az offshore-törvény, hogy elkezdődhessen a kitermelés a Fekete-tengeren, idén júniusban pedig megszületett a rendelet a Tuzla–Podisor gázvezeték megépítéséről, amelyen keresztül a Neptun Deep lelőhelyen kitermelt földgáz az országos gázvezetékrendszerbe jut.

Parlamenti  könnyítés

Az OMV Petrom és a Romgaz idén februárban határozott kapacitáslekötési szándéknyilatkozatot nyújtott be a román gázszállítási rendszer-üzemeltető Transgaz vállalathoz, amivel a két cég előre lekötötte a földgázszállítmányok egy részét a gázlelőhelyhez kiépítendő vezetéken.

A földgázmező 50 százalékát egyébként az OMV-n kívül korábban az ExxonMobil birtokolta, részesedését azonban a román Romgaz állami gázvállalat 2021-ben 1,06 milliárd dollárért megvásárolta.

Az OMV Petrom sokáig azért lebegtette a projekt végrehajtását, mivel számára előnytelennek tekintette az offshore gázmezők kitermelését szabályozó román törvényt. A jogszabályt végül a román parlament tavaly módosította, javítva a befektetőknek szabott feltételeket. Nemrég egyébként Kathleen Kavalec, az Egyesült Államok új bukaresti nagykövete kiszámíthatóságot és stabilitást szorgalmazott a román hatóságoktól a Fekete-tengeri energiahordozók kitermelése terén. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.