BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Halálosztó repülőgép indult útnak az Egyesült Államokból

A gép a jövőben az áldozatok emlékének szentelt Buenos Aires-i múzeum egyik kiállítási darabja lesz.

Visszakerül az Egyesült Államokból Argentínába egy repülőgép, amelyet a katonai diktatúra idején a politikai ellenfelek megsemmisítésére használtak. A gép a jövőben az áldozatok emlékének szentelt Buenos Aires-i múzeum egyik kiállítási darabja lesz. A múzeumot egy egykori titkos börtönben rendezték be, ahol jogvédő szervezetek becslése szerint több mint négyezer ellenzéki kínoztak és gyilkoltak meg.

Members of human rights organizations, relatives and victims of the dictatorship, gather behind the Short SC-7 Skyvan aircraft used in the last Argentine military dictatorship (1976-1983) by the Naval Prefecture under registration PA-51, as it sits on the tarmac upon landing at Jorge Newbery International Airport in Buenos Aires, on June 24, 2023. The Skyvan PA-51 aircraft, used in 1977 to throw three members of the organization Madres de Plaza de Mayo and two French nuns alive into the sea in one of the "death flights," returned on June 23, 2023, to Argentina to be exhibited as a testimony of the bloody dictatorship. (Photo by Luis ROBAYO / AFP)
A Skyvan PA–51 típusú turbólégcsavaros repülőgép.
Fotó: AFP

A Skyvan PA–51 típusú turbólégcsavaros gép részt vett az úgynevezett halálrepülésekben, amelyek az 1976–1983-as véres argentin diktatúra eszközei voltak a bíráló hangok elhallgattatására. A repülőgép rakteréből a másként gondolkodókat még élve, ám elkábítva és megkötözve a Río de la Platába dobták.

A gépről tizenkét embert taszítottak a folyóba 1977-ben, köztük az eltűnt gyermekeik után kutató anyacsoport, a Madres de Plaza de Mayo három alapító tagját, illetve két francia apácát, akik szóvá tették, hogy egyre többen tűnnek el a katonai diktatúra uralma alatt.

A repülőgép az áldozatok hozzátartozóinak kérésére kerül vissza az Egyesült Államokból, miután a kormány megvásárolta.

A múltat nem lehet megváltoztatni, de tanulhatunk belőle

– hangsúlyozta a gép hétfői bemutatóján Cristina Fernández de Kirchner argentin alelnök.

Az eseményen magas rangú politikusokon kívül az áldozatok hozzátartozói is részt vettek.

A Skyvan PA–51-est 2010-ban azonosította be Miriam Lewin újságíró, a diktatúra egyik túlélője, valamint Giancarlo Ceraudo olasz fotós repülési naplók segítségével. A felfedezés szolgáltatta bizonyítékot egy történelmi perben is felhasználták, amelynek során több tucat embert ítéltek el a diktatúra alatt elkövetett bűncselekményekért.

Jogvédő szervezetek szerint mintegy harmincezer ellenzéki, aktivista, szakszervezeti tag és diák tűnt el 1976 és 1983 között, a katonai diktatúra idején.

Új, az eddigieknél magasabb értékű bankjeggyel küzd Argentína az infláció ellen

A száz százaléknál is nagyobb infláció kezelésére Argentínában új, az eddigieknél nagyobb értékű bankjegyet bocsát ki. Az új pénz 2000 peso értékű, ez a duplája a 2017-ben bevezetett eddigi legmagasabb értékű bakjegynek. Argentína a pénze folyamatos értékvesztésével és a magas költségvetési hiánnyal kénytelen megküzdeni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.