BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A brit gazdaság egyelőre bírja a magas kamatokat

A prioritás változatlanul az infláció letörése, Rishi Sunak nem tervez adócsökkentést a következő választásig.

A brit gazdaság az elmúlt két és fél évben jól állta a magas kamatokat a jegybank szerint, és bár időre van szükség, hogy azok teljes hatása érződjön, riadalomra nincsen ok.

An employee uses a press to create a ceremonial military belt buckle in Firmin & Sons' factory in Birmingham, England, on May 24, 2023. Metalwork specialists Firmin & Sons manufacture: military livery, buttons, badges and accoutrements. The company was established by Thomas Firmin in 1655 making it the oldest manufacturing company operating in England. Firmin & Sons have supplied the British Royal Family from 1754 when orders were placed for buttons for King George II and his household. In 1796 Firmin was granted a Royal Warrant as button maker to King George III and the company has held royal warrants from every monarch since in unbroken succession. (Photo by OLI SCARFF / AFP)
A brit gazdaságot illetően egyelőre nincs oka riadalomra. Fotó: Oli Scarff / AFP

„A gazdaság és a pénzügyi rendszer egyelőre ellenálló. Továbbra is figyelemmel kísérjük a hitelfeltételeket a szigorodás minden olyan jelére, amelyet a makrogazdasági kilátások változásai nem magyaráznak kielégítően” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Andrew Bailey, a jegybank kormányzója.

A Bank of England (BoE) a múlt hónapban egymást követő 13. ülésén emelte a kamatot, amely így a 2021 végi 0,1 százalékról 5 százalékra emelkedett, egyre nagyobb nyomást helyezve a háztartásokra, a vállalatokra és a szélesebb pénzügyi szektorra. Sokan tartottak attól, hogy ez végül recesszióba dönti a gazdaságot, amelynek ellenálló képessége egyelőre megnyugtató.

A nagyon eladósodott háztartások aránya azonban emelkedik, bár a BoE szerdai előrejelzése szerint nem éri majd el a 2007-es csúcsot. Az infláció májusban még mindig 8,7 százalékon állt, és a rekordmértékben, 7,3 százalékkal emelkednek az év eleje óta az átlagbérek is, ami további nyomást gyakorol a jegybankra. Bailey már korábban figyelmeztetett, hogy a folyamat fenntarthatatlan, mert tovább pörgeti az inflációt, amelynek leszorítása az elsődleges cél.

A Bank of England kormányzója aggódik a béremelkedések inflációs hatása miatt.
Fotó: Anna Gordon / AFP

Az alapkamat emelése nyomán az Egyesült Királyságban legnépszerűbb kétéves, fix kamatozású jelzáloghitelek terhe 6,66 százalékra ugrott, ágazati szakértők szerint 2023 második felében 800 ezer háztartásnak kell majd drágább jelzáloghitelre refinanszírozni, 2024-ben pedig további 1,6 milliónak.
A BoE szerint az idén ez az érintett háztartásoknak havi 220 font többletet okoz, 2026 végére pedig közel egymillió háztartásnak legalább havi 500 fontosat. (Egy font 443,9 forint.)

A britek számára segítséget jelentene az adók csökkentése, Rishi Sunak kormányfő azonban a jövő évi parlamenti választás előtt nem készül erre. 

A konzervatív alsóházi képviselők közül többen is sürgetik pedig a társasági és a személyi jövedelemadó, valamint az üzemanyag jövedéki adójának csökkentését,

 Sunak azonban a litvániai NATO-csúcson újságírók kérdésére válaszolva közölte, hogy az infláció letörése az „elsődleges prioritás”, amely „minden mással szemben elsőbbséget élvez”.

Rishi Sunak brit kormányfő az ukrán elnökkel a NATO-csúcson. Egyelőre nem tervez adócsökkentést.
Fotó: Paul Ellis / AFP

Jeremy Hunt pénzügyminiszterrel együtt teljesen egyetértenek abban, hogy csökkenteni akarják az emberek adóját. „Ez természetes, mivel konzervatívok vagyunk. Azt akarjuk, hogy az emberek többet tarthassanak meg a saját pénzükből. De az első számú prioritás most az infláció csökkentése és a felelősségteljes állami hitelfelvétel. Gondoskodni fogunk arról, hogy visszaszorítsuk az inflációt, és ne tegyünk semmit, ami tovább rontja vagy tartósabbá teszi a helyzetet” – tette hozzá a Sky News tudósítása szerint.

Sunak álláspontja természetesen még változhat a jövő csütörtöki időközi választás után, amelyen a toryk újabb három alsóházi helyet veszíthetnek el, Boris Johnson volt kormányfőét is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.