BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hét százalékig felkúszhat a brit alapkamat

Az infláció diktál a londoni jegybanknak.

A Bank of England (BoE) a legrosszabb esetben akár 7 százalékig is emelheti az alapkamatot, hogy megfékezze az inflációt a JPMorgan előrejelzése szerint, bár valószínűbb, hogy a kamatláb novemberben 5,75 százalékon tetőzik. Az amerikai befektetési bank arra számít, hogy a kamatemelés mellett egyre nő az esélye annak is, hogy a brit gazdaság növekedési üteme jelentősen lelassul.

BRITAIN-POLITICS-INDUSTRY-STEEL-BRITISH STEEL-LAYOFFSVapour rises from the coke ovens (bottom left) at British Steel's Scunthorpe plant, in north Lincolnshire, north east England on February 22, 2023. British Steel plans to cut up to 260 jobs in Britain after being hit by soaring energy costs, the Chinese-owned group announced Wednesday. The company said its energy costs last year increased by Ł190 million ($230 million). "Decisive action is required because of the unprecedented rise in operating costs, surging inflation and the need to improve environmental performance," it said in a statement. (Photo by Lindsey Parnaby / AFP)
Kemény landolásra kényszerítheti a brit gazdaságot a kamatok emelése.
Fotó: AFP

A brit jegybank júniusban egymást követő 13. alkalommal emelte az alapkamatot, akkor a várakozásoknál nagyobb mértékben, 50 bázisponttal. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egyre emelkednek a jelzáloghitelek kamatai is, ami egyre súlyosabb terhet ró az adósokra.
A tartósan magas infláció miatt azonban a nyomás a BoE-n sem enyhül, Allan Monks, a JPMorgan közgazdásza ezért arra számít, hogy a brit jegybank további jelentős szigorításra kényszerülhet, hosszabb ideig és magasabb szinten tartja a kamatlábat, ami önmagában megnöveli annak a kockázatát, hogy jövőre jelentősen lelassuljon a gazdasági növekedésének üteme.
Az Egyesült Királyság az egyetlen olyan ország a legfejlettebb ipari államok, a G7 csoport tagjai között, ahol még mindig gyorsul az infláció, és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint egész évben a többiekénél magasabb is marad.

BRITAIN-ECONOMY-BANK-RATE-BOEGovernor of the Bank of England Andrew Bailey addresses the media during the Monetary Policy Report press conference at the Bank of England, in London, on May 11, 2023. The Bank of England on Thursday delivered its twelfth straight interest rate hike as it seeks to dampen high inflation but risks worsening a cost-of-living crisis. (Photo by HENRY NICHOLLS / POOL / AFP)
Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója szerint csak rosszabb lesz, ha nem szorítják le az inflációt.
Fotó: AFP

A fogyasztói árak májusban éves szinten 8,7 százalékkal emelkedtek, ami messze meghaladja a BoE 2 százalékos célját, az élelmiszerár-infláció pedig 15,4 százalékos volt.
Andrew Bailey, a brit jegybank kormányzója a BBC-nek adott csütörtöki interjúban elismerte, hogy az embereket nagyon nehéz választás elé állítja az árak emelkedése. „Vissza akarjuk szorítani az inflációt arra a szintre, ahol lennie kell, és akkor nyilvánvalóan fel tudjuk mérni, hogy a kamatlábaknak milyen szinten kell lenniük a jövőben – mondta. – Ha nem sikerül csökkenteni az inflációt, ha ez így megy tovább, akkor rosszabb lesz, tényleg rosszabb lesz, és akkor még jobban fel kell emelnünk a kamatlábakat.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.