BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sosem látott mértékben csökken a brit háztartások vagyona

Az idősebbek sokat veszítenek, a fiatalok sokat nyerhetnek a magas kamatokkal.

A kamatok gyors emelkedése több mint 2 ezermilliárd fontot tüntetett el a brit háztartások vagyonából egy hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés szerint az ingatlanárak és a kötvények értékének csökkenése miatt. Az utóbbi érzékeny csapás a nyugdíjalapokra. A Resolution Foundation nevű kutatóintézet szerint a fiatalok számára viszont előnyt jelenthet, hogy megfordult az évtizedek óta tartó trend, és csökkent a háztartások vagyonának az értéke.

London,Street,Of,Typical,Small,19th,Century,Victorian,Terraced,Houses,
Az ingatlanárak emelkedése évtizedek óta egyre vagyonosabbá tette az időseket.
Fotó: Shutterstock

A Bank of England (BoE) 2021 decembere óta az egymást követő 13 ülésén emelte az alapkamatot, amely így 0,1 százalékról 5 százalékra nőtt, és a szigorításnak még nincs vége, mert a cél letörni a legfejlettebb ipari államokban kiemelkedően magas inflációt

A kamatlábak jövőbeli alakulása nagyon bizonytalan. A mostani emelkedés lehet csupán kis kitérő vagy egy új korszak előhírnöke az Egyesült Királyság számára. Akárhogy is, a politikai döntéshozóknak inkább arra kellene összpontosítaniuk, hogyan védjék meg a háztartásokat a nagy kilengésektől, amelyeket rajtuk kívül álló erők okoznak.

Happy,Bonding,Loving,Middle,Aged,Senior,Retired,Couple,Standing,Near
Megfordulhat a trend a fiatalok előnyére. Fotó: Shuttrstock

A jelentés szerint a brit háztartások vagyona 2021-ben 17 500 milliárd font volt, ez tavaly 2100 milliárd fonttal csökkent. (Egy font 435,1 forint.) A GDP arányában ez a legnagyobb zuhanás a II. világháború óta: 840 százalékról 650 százalékra egyetlen év alatt.

Ha a kamatlábak magasak maradnak, akkor a háztartások vagyonának további eróziója véget vetne a 40 éves vagyonboomnak,

amelyet az emelkedő ingatlanárak okoztak, és amely súlyosbította a generációk közötti egyenlőtlenséget, mivel a fiatalok – saját lakás híján – kimaradtak belőle. Az alacsony és közepes jövedelmű családok életszínvonalának javítására létrehozott Resolution Foundation szerint azonban most élvezhetik a magasabb nyugdíj-megtakarítási kamatok előnyeit, így megfordulhat a vagyoni különbségek közötti növekedés eddigi trendje.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.