BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Washington üdvözli Jens Stoltenberg mandátumának meghosszabbítását

A norvég diplomata megbízatását egy évvel meghosszabbították a NATO főtitkáraként. Jens Stoltenberg így decembertől még biztosan nem lesz a norvég jegybank elnöke.

Az amerikai elnök üdvözölte, hogy a NATO egy évvel meghosszabbítja Jens Stoltenberg főtitkári megbízatását – olvasható a Fehér Ház kedden kiadott közleményében. A norvég politikus mandátuma lejárt, ám a háborúra való tekintettel a NATO tagállamai kérték, hogy vállaljon még egy évet a szervezet élén.

NATO states extend contract of Secretary General Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Fotó: Daniel Reinhardt / DPA / AFP

A dokumentum méltatja a főtitkár vezetői képességeit, tapasztalatát és ítélőképességét, amit az európai biztonságot a második világháború óta fenyegető legnagyobb kihívás idején mutatott.

Az elnök abbéli várakozását fejezte ki, hogy a NATO jövő heti, vilniusi csúcstalálkozóján tovább erősödik a védelmi szövetség, ami Joe Biden szerint már ma erősebb, egységesebb és eltökéltebb, mint története során bármikor.

A Fehér Ház azt is közölte kedden, hogy az amerikai elnök telefonon egyeztetett a német kancellárral a NATO-csúcstalálkozó előkészítéséről. Az állam- és kormányfői tanácskozáson napirendre kerülő témákról, valamint a NATO további erősítésének módjairól egyeztettek.

Olaf Scholz az amerikai nemzeti ünnepen tartott telefonbeszélgetésen jókívánságait fejezte ki az Egyesült Államok polgárai számára a függetlenség napja alkalmából – áll az elnöki hivatal közleményében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.