BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Makarska,,Croatia,,11.07.2022.,Bathers,On,The,Beach,In,Makarska,,A

Elmarad a csúcsdöntés az Adrián

Az előzetes előrejelzésekkel ellentétben úgy tűnik, a horvátoknak idén mégsem lesz turisztikai rekordévük. A legfrissebb adatok szerint bár idén is jól teljesít az iparág, a számok továbbra is elmaradnak a koronavírus-járvány előttiektől. Ennek ellenére a magyarok körében továbbra is töretlen a horvát tenger népszerűsége.

Nagyon jól indult az idegenforgalmi idény délnyugati szomszédunkban. A májusig tartó turisztikai előszezonban 20 százalékkal több vendég érkezett, mint a tavalyi év azonos időszakában.
 

Split,,Croatia,(region,Of,Dalmatia).,Unesco,World,Heritage,Site.,Mosor
Fotó: Shutterstock


Ez bizakodásra ösztönözte a horvátokat, akik idén még a rekordévnek számító 2019-es esztendőben produkált vendégszámoknál is jobbat vártak. 

Az iparág lendülete azonban fokozatosan alábbhagyott, és júniusra egyértelművé vált, hogy az idény ezúttal is átlagos lesz.

A legfrissebb statisztikák szerint 2023-ban eddig 11,5 millió turista érkezett a balkáni államba, ami közel félmillióval kevesebb, mint a világjárvány előtti utolsó évben. 

A számok leginkább az ország turisztikai szempontból legfrekventáltabb részén, az Isztrián maradtak el a várakozásoktól. Oda idén eddig 800 ezer látogató érkezett, ami 2 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A piacról a legnagyobb arányban a németek és a hollandok hiányoznak. Előbbiekből 10, utóbbiakból pedig 8 százalékkal érkeztek kevesebben, mint tavaly. A tengerpart többi részén ennyire nem borús a helyzet, ott általánosságban az előző évekhez hasonlóan alakult a látogatók száma. Az országos turisztikai ügynökség szerint a kedvezőtlen isztriai számok hátterében az egész Európát sújtó júliusi kedvezőtlen időjárás áll. Az egyhetes intenzív esőzés komolyan érintette Horvátország északnyugati részét is, emiatt sokan lemondták vagy későbbre halasztották a nyaralásukat.

 

A magyarok körében egyre népszerűbb a horvát tenger


A kedvezőtlen időjárás ellenére az Isztriára látogató magyarok száma érzékelhetően megugrott. Honfitársaink közül idén 25 százalékkal többen döntöttek az északnyugat-horvátországi régió mellett, mint tavaly. Összességében azonban elmondható, hogy idén jóval több magyar töltötte a nyarat az Adrián, mint tavaly.  Az illetékes tárca adatai szerint az év első 7 hónapjában több mint 540 ezer magyar turista nyaralt Horvátországban, és összesen több mint 2,5 millió vendégéjszakát töltöttek ott, ami 17 százalékos emelkedés a tavalyi évhez képest. Ezek a számok viszont várhatóan még jelentősen nőni fognak, hiszen az utószezon még hátravan.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.