BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
China,Artificial,Intelligence,Disruption,Everything,Industry,4.0,In,Global,Race

Kína elsőként csap le a veszélyes mesterséges intelligenciára, és keményebb lesz Európánál

Elemzők szerint mindenképp szabályozni kell a mesterséges intelligenciát, mert ennek hiánya veszélyes lenne az emberiségre. Kína a regulációban a világ előtt jár, szabályai jóval szigorúbbak, mint az Európában felvázolt tervek, ugyanakkor Peking több praktikus intézkedést is kidolgozott.

Kína a héten adja ki a mesterséges intelligenciára (MI) vonatkozó új szabályozást. A végleges szabályozás kevésbé szigorú az eredetileg tervezetteknél, de azt mutatják, hogy Kína – Európához hasonlóan – jól halad az elmúlt évek legígéretesebb és legvitatottabb technológiájának kormányzati felügyeletével. Ezzel szemben az Egyesült Államokban még azután sem veszik komolyan az állami ellenőrzést, hogy az iparági vezetők erre sürgették Washingtont.

China,Artificial,Intelligence,Disruption,Everything,Industry,4.0,In,Global,Race
Fotó: Shutterstock

A kormány 24 irányelvet dolgozott ki, amelyek keményebbek, mint az európai elképzelések, viszont számtalan praktikus intézkedést tartalmaznak – írja a Bloomberg. A vállalatoknak például egyértelműen fel kell tüntetniük egy videóról, képről vagy cikkről, hogy azokat a mesterséges intelligenciával generálták. 

A szolgáltatóknak az MI alkalmazásakor is garantálniuk kell a szellemi tulajdonjogok védelmét, valamint a kiberbiztonsági és adatvédelmi jogszabályok betartását. 

A kínai cégeknek mechanizmusokat kell létrehozniuk a nyilvánosságnak a platformokkal kapcsolatos problémák bejelentésére. Ugyanakkor a távol-keleti országban egyetlen vállalat sem vezethet be MI-szolgáltatást megfelelő engedélyek nélkül, ami egyes szakértők szerint túl szigorú. Elemzők úgy vélik, hogy mindenképp szabályozni kell az új technológiát, ennek hiánya veszélyes az emberiségre.

Igaz, Kínában a chatbotok nem mondhatnak ellent a kormány álláspontjának. Például a Yuanyu Intelligence néhány nappal az indulás után lekapcsolta a ChatYuan szolgáltatást, miután az MI Peking álláspontjával ellentétes módon, de a valóságnak megfelelően orosz agressziónak nevezte az orosz–ukrán háborút. Peking mindent összevetve igyekszik úgy felügyelni a mesterséges intelligenciát, hogy ne fojtsa meg a szektort, amelynek fejlődését a geopolitikai feszültségek is hátráltatják.

Meghódította a világot a generatív MI

A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával. 

A Microsoft az új technológiát az Edge böngészőjébe, a Bing keresőjébe és a Skype üzenetküldő szolgáltatásába is beépíti. Sőt, megérkezett a ChatGPT legfrissebb verziója, amely már a GPT-4 nyelvi modellt használja fel.

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is, és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, a többi között a Google, de van kínai és orosz chatbot is. Bár a ChatGPT és más, nemrég bemutatott mesterséges intelligenciák képességei lenyűgözték a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a szabályozás nélküli rendszerek milyen károkat okozhatnak a társadalomban, még Ferenc pápa is az MI veszélyeiről beszélt. Ezzel szemben mások az előnyeit hangsúlyozzák, az biztos, hogy számtalan iparágban hoz változást.

Minden harmadik fiatal aggódik amiatt, hogy az MI elveszi a munkáját

A munkavállalók 12 százaléka használt már mesterséges intelligenciát, ez nagyobb arányban jellemző a fiatalokra, a felsőfokú végzettségűekre és a Budapesten élőkre – áll a Profession.hu közleményében. A munkavállalók többnyire segítségként tekintenek a mesterséges intelligenciára, ugyanakkor a fiatalok és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül minden harmadik munkavállaló aggódik amiatt, hogy a munkáját érintheti a mesterséges intelligencia elterjedése. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.