BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Megtépázza a luxusóragyártókat az erős frank

Az okosórák térnyerése, a pandémia és az infláció után új fenyegetéssel kell szembenézniük a svájci luxusóragyártóknak: eredményüket ezúttal a frank erősödése veszélyezteti.

A svájci fizetőeszköz nagymértékű erősödése a legrosszabbkor jön, ugyanis a kereslet amúgy is csökkenő pályára állt. 

Ez valóban probléma 0,88-nál, annál is inkább, mert az Egyesült Államok a legnagyobb piacunk

– utalt az amerikai dollár-svájci frank keresztárfolyamra Rolf Studer, az Oris SA társ-vezérigazgatója, akinek a márciusban bemutatott, 4400 frankos (4979 dolláros), Muppet-témájú órája a legkeresettebb lett.

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A további pálya is bizonytalan, ugyanis az infláció változatlanul kockázatot jelent, és a Svájci Nemzeti Bank hosszabb távon fenntarthatja a magasabb kamatszintet, így összességében az elemzők a frank további erősödését várják.

A svájci órák túlnyomó többségét az Egyesült Államokban, Ázsiában és Nyugat-Európában értékesítik, így a valutaárfolyamok ingadozása meghatározza az iparág jövedelmezőségét is.

 Stephane Waser, a Maurice Lacroix vezérigazgatója számára a devizapiacok reggelenkénti ellenőrzése mára „mindennapi tevékenységgé” vált.

Emellett a kereslet már visszaesett a járvány idején tapasztalt rekordszintről, amikor az otthon maradt fogyasztók szívesen vásároltak. Júliusban a svájci óraexport több mint két éve először csökkent, ugyanis a kanadai szállítások egyenesen zuhantak, de az Egyesült Államokba irányuló export is csökkent.

„Az amerikai dollár az igazi kérdés” – mondta Jan Edöcs, a Doxa búváróramárka vezetője. Hozzátette, tavaly megemelték az európai áraikat, hogy ellensúlyozzák az euró frankkal szembeni gyengülését. Ha a dollár frankonként 82 centre csökken, akkor ismét hozzá kell nyúlniuk az áraikhoz.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.