BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többlettel zárt augusztusban az amerikai költségvetés

Az év nyolcadik hónapjában 1955 óta először keletkezett többlet. Ebben a diákhitelek körüli hercehurca is szerepet játszott.

Többlettel zárt az amerikai költségvetés augusztusban, aktívum ebben a hónapban 1955 óta először keletkezett, amiben az játszott szerepet, hogy a kormánynak nem sikerült elérnie a diákhitel elengedését, így az ezzel kapcsolatos 319 milliárd dolláros kiadási összeg végül is a költségvetésben maradt. Az amerikai legfelsőbb bíróság júniusban semmisítette meg a Biden-kormányzat diákhitel-elengedési programját.

Joe Biden, amerikai költségvetés
Fotó: Jim Watson / AFP

Az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint az augusztusi többlet 89 milliárd dollár lett a júliusi 319 milliárd dollár hiány után. Tavaly augusztusban a büdzsé 220 milliárd dolláros mínuszban zárt.

Éves összevetésben a bevétel 7 százalékkal (21 milliárd dollárral), 283 milliárd dollárra csökkent, míg a kiadás 63 százalékkal (329 milliárd dollárral), 194 milliárd dollárra esett.

Az október elsején indult folyó pénzügyi év első 11 hónapjában az amerikai költségvetésben 1524 milliárd dollár deficit keletkezett, jócskán felülmúlva, 61 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi 946 milliárd dollárt. A 11 havi hiány csaknem elérte a kormány egész évi 1543 milliárd dollár költségvetési deficitcélját.

Az első 11 hónapban a költségvetés bevétele 10 százalékkal, (434 milliárd dollárral) 3972 milliárd dollárra csökkent, kiadása viszont 3 százalékkal (142 milliárd dollárral) 5496 milliárd dollárra emelkedett.

A tavaly szeptember végével záródott 2022-es pénzügyi év költségvetési hiánya 1375 milliárd dollár volt, ami gyakorlatilag a fele az egy évvel korábbi 2600 milliárd dollár deficitnek. A 2020-as pénzügyi évben rekordszintű, 3100 milliárd dolláros hiány keletkezett. Az Egyesült Államok költségvetése legutóbb a 2001-es pénzügyi évben zárt többlettel.

Megugrott az amerikai infláció, de aggodalomra nincsen ok

A fogyasztói árak az elmúlt hónapok leggyorsabb ütemében és a vártnak megfelelően 0,6 százalékkal emelkedtek augusztusban havi bázison a júliusi 0,2 százalékos növekedés után a munkaügyi minisztérium szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint. Éves bázison 3,7 százalékos az emelkedés az előző havi 3,2 százalék és a 27 havi mélypontot jelentő júniusi 3 százalék után; ez valamivel meghaladja a 3,6 százalékos piaci előrejelzéseket. Az adat ellenére a Fed várhatóan tartja majd a jövő héten a kamatszintet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.