BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra megpróbálkoznak a románok az északi-erdélyi autópálya építésével

A hányatatott sorsú A3-as észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti 26,36 kilométeres szakaszának megépítésére már két ízben szerződést kötöttek a románok, talán most harmadjára be is fejeződik az építkezés.

Aláírták a vállalkozói szerződést egy román céggel az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Bisztraterebes közötti 26,36 kilométeres szakaszának megépítésére Romániában – számolt be róla a Maszol.

Transylvania,Highway,A3,near,Cluj,Napoca,City,,Romania
Fotó: Shutterstock

A lap emlékeztet rá, hogy munkálatok ezen az autópálya-szakaszon 2013-ban szakadtak félbe, amikor a román állam szerződést bontott az amerikai Bechtellel. Ezt követően a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság, a CNAIR 2015-ben szerződést kötött egy spanyol vállalattal a munkálatok befejezéséről, de ezt 2016-ban felbontották, mert a cég nem haladt a kivitelezéssel.

A 26,36 kilométeres szakasz áfa nélkül 884,12 millió lejbe, azaz közel 69 milliárd forintba kerül.

A miniszter ugyanakkor nem nevezte meg a céget, de Facebook-bejegyzésében azt írta, román vállalatról van szó. A versenytárgyalás nyertesének egyebek között három viaduktot, nyolc közúti felüljárót és nyolc hidat kell megépítenie a sztrádaszakaszon. A hidak egyike 1650 méter hosszú, és egy víztározó felett vezet át.

Korábban írtunk róla, hogy Magyarország kenterbe veri Romániát autópályák terén, miközben idehaza már a 2000 kilométert közelíti a teljes gyorsforgalmi hossz, addig a két és félszer nagyobb keleti szomszédunknál még az 1000 kilométert sem éri el. Mindez nem véletlen, Romániában meglehetősen nyögvenyelősen haladnak az autópálya-projektek, ennek legjobb példája az észak-erdélyi A3-as története, amely Bukarestet kötné össze Nagyváraddal és Nyugat-Európával, és immáron 19 éve húzódik az építése. A 15,7 kilométeres Aranyosgyéres–Maroskece szakasz megépítésére szintén harmadjára írták ki a pályázatot tavaly, amelyet osztrák Strabag és a német Geiger valósíthat meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.