BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
BALIKUN, CHINA - OCTOBER 1, 2023 - A farmer drives a harvester to harvest wheat in Balikun, Xinjiang Province, China, Oct 1, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Rossz lett a kínai búzatermés – beindult a globális felvásárlási láz

Kína idén várhatóan rekordot dönt búzaimportból éves szinten. Az ázsiai állam azért szorul óriási mértékben gabonaimportra, mert a hazai termés rendkívül rossz lett a szélsőséges időjárás miatt, ráadásul jelenleg nagyon alacsony a világpiaci ár.

Kína nyári búzatermése, amely a termés nagy részét teszi ki, 0,9 százalékkal 134,5 millió tonnára csökkent hivatalos adatok szerint. Ez az első visszaesés az elmúlt hét évben, ami arra sarkallja a kereskedőket, hogy nagyobb mértékben támaszkodjanak az importra.

BALIKUN, CHINA - OCTOBER 1, 2023 - A farmer drives a harvester to harvest wheat in Balikun, Xinjiang Province, China, Oct 1, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Hét éve nem takarítottak be olyan kevés búzát idén Kínában, mint idén. A kereskedők ezért többet importálnak a gabonából.
Fotó: AFP

A kínai kereskedők az olcsó búza nagymértékű felvásárlásába kezdtek

Miután a kínaiak az év korábbi részén felvásárolták a könnyen elérhető készleteket Ausztráliától, most az Egyesült Államokban, Kanadában és Franciaországban kopogtatnak gabonáért. Ezt azonban csak egy bizonyos mértékig tehetik meg kedvező feltételekkel.

A kínai állam ugyanis kvótákat használ az alapvető élelmiszerek importjára. Búzából évente 9,6 millió tonnát engedélyez 1 százalékos vámtétellel. A mennyiség 90 százalékát állami cégek kapják. A felső határ felett a vám 65 százalékra emelkedik, ami általában elérhetetlen a magánvásárlók számára, de az állami tulajdonú óriáscégeknek nem.

A tengerentúli kínai vásárlások szeptember elejéig elérték a 9,56 millió tonnát, amelynek több mint 60 százalékát Ausztráliából szerezték.

Kína a kvótát 2020-ban lépte át először, amikor kedvező kereskedelmi szerződést kötött Donald Trump elnöksége alatt az Egyesült Államokkal. Tavaly pedig már 10 millió tonnával rekordot döntött a behozatal. Az ázsiai állam immár Egyiptommal versenyez a világ legnagyobb importőreként.

Miért kezdett a gabona felvásárlásába Kína?

Ennek több oka van. Egyrészt Peking igyekszik növelni a gabonakészleteit, reagálva az ukrán gabona tengeri exportjának csökkenésére, valamint az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülményekre. Másrészt pedig az váltotta ki a felvásárlási hullámot, hogy a nemzetközi búzaárak szeptember végén hároméves mélypontra süllyedtek. Ezen pedig a kereskedők kapva-kaptak az idei rossz hazai terméshozam miatt.

Arlan Suderman, a StoneX Financial közgazdászának becslése szerint a tartós esőzések miatt 30-40 millió tonna kínai búza már csak állati takarmányozásra alkalmas. Az élelmiszer-ellátás biztonsága érdekében Kína nagyobb mennyiségben vásárol jobb minőségű búzát a világpiacról, hogy azt a sajátjával összekeverve egy olyan egyveleget állítson elő, amely már megfelelő emberi fogyasztásra.

A kínaiak már újból Ausztráliára figyelnek, vizsgálják, hogy mekkora terményátlag lesz ott – írja a a Bloomberg.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.