BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajnával ellentétben Izrael megkap bármilyen amerikai fegyvert, amit csak kér

Eddig öt amerikai szállítmány érkezett fegyverutánpótlással, és két repülőgép-hordozó mellett újabb hadihajók tartanak Izrael partjaihoz.

Az Egyesült Államok Ukrajnával ellentétben Izraelnek előfeltételek nélkül kész bármilyen fegyvert rendelkezésre bocsátani – erősítette meg újságírói kérdésre sajtótájékoztatóján a Pentagon helyettes szóvivője, Sabrina Singh. Ez nem azért van, mert Izraelben jobban bíznak, mint Ukrajnában, hanem azért, mert a két ország nagyon másféle háborút vív. „Izrael az egyik legrégibb partnerünk a régióban”, előfeltételek teljesítésére nincs szüksége, mert Izrael demokrácia, és elvárják tőle, hogy tiszteletben tartsa a háború szabályait.

Birds fly over Israel's Iron Dome air defence system batteries in the southern city of Sderot on May 12, 2023. Israel and Gaza militants traded heavy fire on May 12, as hopes faded of securing a truce to end days of fighting that have killed dozens, all but one of them Palestinian. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)
Izraelnek elsősorban elfogórakétákra van szüksége a Vaskupolához.
Fotó: AFP

Joe Biden elnöktől kezdve Antony Blinken külügyminiszteren keresztül Lloyd Austin védelmi miniszterig minden felelős amerikai vezető hangsúlyozta a Hamász terrortámadása óta, hogy Izrael minden támogatást megkap Washingtontól ahhoz, hogy megvédje magát. Már múlt héten megérkezett az első, és keddig azóta további négy szállítmány amerikai fegyverrel és katonai felszereléssel Izraelbe.

Az AP összeállítása szerint Washington eddig kiskaliberű bombákat, lőszert és a Vaskupolához szükséges elfogórakétákat adott Izraelnek, és további támogatás várható. A The New York Times értesülése szerint az izraeli kormány tízmilliárd dollár értékű fegyvercsomagot kért, amelyet valószínűleg meg is kap. A csomag tartalmáról még egyeztetnek, de Izraelnek az elfogórakétákon kívül 155 millimétere tüzérségi lőszerekre, légibombákra és irányított nagy hatótávolságú fegyverekre van szüksége.

Yoav Gallant - Lloyd Austin in Tel AvivTEL AVIV - OCTOBER 13: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'ARIEL HERMONI (GPO) / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Israeli Defense Minister Yoav Gallant (L) meets with US Secretary of Defense Lloyd Austin (R) in Tel Aviv, Israel on October 13, 2023. Ariel Hermoni (GPO) / Handout / Anadolu (Photo by Ariel Hermoni (GPO) / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter minden segítséget megígért izraeli partnerének.
Fotó: AFP

Washington egyeztet az amerikai fegyvergyártókkal is, hogy gyorsítsák fel Izrael korábbi fegyverrendeléseinek kielégítését. Az új csomagban lesznek JDAM-készleteket is – ez lényegében 

egy farokuszony- és navigációs készletet, amely egy „buta” bombát „intelligenssé” alakít, amelyet célpontra lehet irányítani.

Az Egyesült Államok ezenkívül felállított egy kisebb egységet is különleges műveleti erőkből, amely együttműködik Izraellel, hírszerzési és tervezési feladatokat lát el, valamint tanácsokat ad az izraeli hadseregnek a túszmentési erőfeszítésekkel kapcsolatban. A Pentagon közölte, hogy ezek a csapatok nem vesznek részt túszmentésben, és más amerikai katonai erő nem tartózkodik Izraelben.

A fegyverek mellett az Egyesült Államok izraeli partokhoz irányított két repülőgép-hordozót, a Gerald R. Fordot és a Dwight D. Eisenhowert is a kíséretével együtt; az előbbi már megérkezett, a másik még úton van. A Pentagon ráadásul kedden bejelentette, hogy a Ford eredetileg hat hónaposra tervezett tartózkodását határidő nélkül meghosszabbítják.

In this image released by the US Department of Defense, the aircraft carrier USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) is returning to homeport at Norfolk, Virginia after operating in the US 5th and 6th Fleet areas of responsibility in support of Operation Enduring Freedom on July 2, 2013. The United States is sending a second aircraft carrier strike group to the eastern Mediterranean "to deter hostile actions against Israel or any efforts toward widening this war following Hamas's attack," Secretary of Defense Lloyd Austin said October 14.
The USS Eisenhower and its affiliated warships will join another carrier group already deployed to the region in the wake of a Hamas attack on Israel a week ago and Israel's ongoing response. (Photo by Ryan D. McLearnon / US Department of Defense / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  US Department of Defense/US Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Ryan D. McLearnon" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
A térségbe tart a második amerikai repülőgép-hordozó, a Dwight. D. Eisenhower is.
Fotó: AFP

Kedden emellett elindult a Vörös-tengerre három újabb, helikopterekkel és rohamcsónakokkal felszerelt amerikai hadihajó több ezer haditengerésszel a fedélzetén, és készültségbe helyeztek kétezer, a régióban állomásozó katonát is, hogy elriasszák az esetleges beavatkozástól Iránt, a Hezbollahot és más helyi szereplőket.

A Pentagon emellett további harci repülőgépeket rendelt az A–10-es, F–15-ös és F–16-os századok megerősítésére a közel-keleti bázisokon. Szükség esetén továbbiakkal is bővítik a létszámot, és a váltással együtt a helyükön maradnak azok az egységek is, amelyeknek haza kellett volna térniük az Egyesült Államokba.

Az amerikai légierő már most is jelentős légi erővel rendelkezik a térségben, emlékeztetett az AP, emberes és pilóta nélküli műveleteket hajt végre, leginkább Szíriában, ahol a múlt héten a légierő egyik F–16-osát arra utasították, hogy lőjön le egy török drónt, amely veszélyt jelentett az amerikai szárazföldi erőkre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.