BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöldutat adott a megszorításoknak Romániában az alkotmánybíróság, tovább szegényedhet a lakosság

Bár sokan állítják, hogy Románia gazdaságilag lassan utoléri Magyarországot, egyáltalán nem olyan rózsás a helyzet a szomszédos országban – ráadásul most megszorításokat is kap a nyakába január elsejével a lakosság.

Elutasította szerdán az alkotmánybíróság a Ciolacu-kormány deficitcsökkentő intézkedéseit tartalmazó törvénycsomag ellen emelt alkotmányossági kifogásokat, így 2024. január elsejétől megszorításokat kap a nyakába a román lakosság, írja a Krónika Online.

Fotó: AFP

A deficitcsökkentési céllal kidolgozott törvénytervezet szerint jövőre több területen emelkedik az áfa, illetve a mikrovállalatok adóterhe, továbbá az IT-szektorban dolgozóknak a 10 000 lej feletti összegek után jövedelemadót kell fizetniük.

A munkaadói szervezetek szeptemberi tüntetésükön úgy fogalmaztak hogy a kormány terve „merénylet a gazdaság ellen”.

Mint korábban megírtuk, ez azért probléma, mivel egyáltalán nem olyan rózsás a jövedelmi helyzet Romániában, mint ahogy azt a GDP-adatok tükrében sokan gondolják. Bogdan Glavan közgazdász nemrégiben a helyzetet úgy írta le, hogy  hiába keres valaki végre ugyanannyit, mint a gazdag szomszédja, ha utóbbi az évek során a nagy bevételéből tetemes vagyont halmozott fel. Az elemző szerint a helyzet teljesen más, mint amit a román hatóságok bemutatnak. Úgy vélte, még az Eurostat által közzétett adatok sem tükrözik a valóságot, és a romániai lakosság valójában szegényebb, mint a magyarországi. Szerinte a probléma gyökere, hogy az egy főre jutó GDP nem fejezi ki egy ország vagy az emberek gazdagságát. A GDP szigorúan a mindenkori jövedelemszintet fejezi ki.

A Ciolacu-kabinet azért kényszerült megszorító intézkedésekre, mert a költségvetési hiány jóval magasabb a tervezettnél. Augusztus végén 2,66 százalékos volt a deficit, szemben az egy évvel korábbi 2,40 százalékkal. Románia tavalyi GDP-arányos költségvetési hiánya 5,75 százalék volt, az idei évre pedig 4,4 százalékos deficitet tervezett a kormány. Mérvadó szakértői vélemények szerint megszorító intézkedések hiányában az éves hiány 6,84 százalék lehet, azt pedig korábban a pénzügyminisztérium is elismerte, hogy mintegy 20 milliárd lej hiányzik a költségvetésből.

Románia ellen még a Covid előtt indult a 3 százalékot meghaladó költségvetési hiány miatt túlzottdeficit-eljárás, ami az unióban jelenleg csak ellene van folyamatban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.