BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nehezén túl vagyunk a Goldman Sachs szerint

A befektetési bank makro-előrejelzése kifejezetten optimista képet fest a világgazdaságról, úgy vélik, a növekedésnek több hajtóereje is lehet.

Rózsás képet festett a makrogazdasági folyamatok jövő évi alakulásáról a Goldman Sachs. A befektetési bank 2024-es előrejelzésében többek között arról írt, hogy még az idei évre vonatkozó, optimista előrejelzésüket is túlszárnyalta a valóság, miután a globális növekedés 1 százalékponttal, az amerikai pedig 2 százalékponttal magasabb lehet az abban foglaltaknál.

 Goldman Sachs
Fotó: Northfoto

Mindeközben a fejlett gazdaságokban a maginfláció 6 százalékról 3 százalékra csökkent, ám 

a bank szerint nincs vége a dezinflációs folyamatnak, az jövőre is folytatódhat, és 2024 végére a maginfláció 2-2,5 százalék lehet az Egyesült Államokban.

A Goldman Sachs továbbra is csak mérsékelt esélyét látja a recessziónak, úgy vélik, hogy annak valószínűsége mindössze 15 százalék, miközben a növekedést több szempont is támogathatja. A bank elemzői globálisan a reáljövedelmek erős növekedése mellett a monetáris és fiskális szigorítás enyhülő fékező hatására és a feldolgozóipar visszapattanására számítanak. A központi bankok pedig baj esetén akár kamatvágással is élénkíthetik a gazdaságot.

A jegybankok a befektetési bank elemzői szerint a legtöbb fejlett gazdaságban befejezték a kamatemeléseket, de csak a második fél évben számítanak a kamatok csökkenésére, hosszabb távon pedig a jelenleg fenntarthatónak gondoltnál magasabb szinten stabilizálódhat a szintjük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.