Lengyelország infrastrukturális miniszterhelyettese pénteken kijelentette, hogy reméli, még az év vége előtt sikerül megoldani a lengyel kamionosok blokádját az ukrán határon – jelentette a Reuters.

A lengyel kamionosok blokádja nyomán több kilométeres a sor a lengyel–ukrán határon.
Fotó: AFP

A lengyel sofőrök november 6-a óta több ukrajnai határátkelőt is blokád alá vontak, követelve, hogy az állítsa vissza azt a rendszert, amely szerint az ukrán vállalatoknak engedélyre van szükségük ahhoz, hogy az EU-ban működjenek, és ugyanez vonatkozik az európai kamionosokra is, ha Ukrajnába akarnak belépni.

Hosszú megbeszélést folytattunk (ukrán) kollégámmal … ma egyeztetünk az utolsó részletekről, amelyek a végleges megállapodáshoz vezetnek

– mondta Pawel Gancarz lengyel infrastrukturális miniszterhelyettes egy kijevi sajtótájékoztatón.

„Remélem, hogy a mai találkozó után, még karácsony előtt lesz egy találkozó Klimczak (lengyel infrastrukturális) miniszter és a tiltakozó bizottság között a határon, reméljük, hogy karácsonyra, még az év vége előtt megoldódik ez a probléma” – tette hozzá.

Az ukrán illetékes minisztérium közleményben tudatta, hogy a kijevi találkozón „megállapodás született a közös álláspontokról a határ feloldása érdekében. A felek egyetértésre jutottak a kompromisszumos megoldásokról és azok végrehajtásáról”.

A tárca közölte, hogy a „cselekvési terv” végrehajtásának következő lépése a lengyel minisztérium és a tiltakozó kamionosok közötti tárgyalások lesznek. A lengyel kamionosok rövid szünet után a héten folytatták az ukrán határ egyik fő átkelőjének blokádját. A lengyel vámhivatal adatai szerint pénteken 78 órát kellett várakozni a dorohuskai átkelőnél.