Az olaj ára két év növekedés után várhatóan 10 százalékkal alacsonyabban zárja a 2023-as évet, miután meglehetősen dinamikusan mozgatták a geopolitikai aggodalmak, a termeléscsökkentés és a jegybankok inflációfékező lépései.

olaj
Két év emelkedés után csökken az olaj ára.
Fotó: Bloomberg/Getty Images

Pénteken ugyan némileg drágult az olaj, mert egyre több hajózási társaság készül arra, hogy a jemeni húszik támadásai miatt átirányítja a szállítmányokat a Vörös-tengerről, csütörtökön azonban 3 százalékkal olcsóbb lett. 

A Brent a hét utolsó napján 0,9 százalékkal, hordónként 77,87 dollárra drágult, az Egyesült Államokban irányadó West Texas Intermediate (WTI) 1,1 százalékkal, 72,53 dollárra. (Egy dollár 345,7 forint.) Ennek ellenére mindkettő a legalacsonyabb szinten zárja az évet 2020 óta, amikor a koronavírus-járvány miatt zuhant a kereslet és vele együtt az árak is.

A jelek szerint tehát egyelőre nem képesek megtámasztani az árat a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének és szövetségeseinek (OPEC+) termeléscsökkentései, az olaj majdnem 20 százalékkal olcsóbb az év közben elért csúcsnál. Ráadásul az OPEC piaci részesedése a termelés visszafogása és Angola kilépése miatt csökkenni fog jövőre.

Freighter ships as seen in the sea gulf ininfront of Thessaloniki city in Greece on January 6, 2019. Thessaloniki or Salonica is having one of the largest ports in Greece and is one of the major gates for cargo shipment in Balkans and Europe with an annual traffic capacity of 16 million tonnes. There are warehouses, container terminals, cargo terminals, oil and gas terminals. The port also has a passenger terminal. The city of Thessaloniki has a population exceeding 1.000.000 people. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Csökken jövőre az OPEC piaci részesedése.
Fotó: AFP

A Reuters 34 közgazdász és elemző körében végzet felmérése szerint 

a Brent ára átlagosan hordónként 82,56 dollár lesz 2024-ben;

a novemberi konszenzus még 84,43 dollár volt. A gyenge globális visszafogja a keresletet, a geopolitikai feszültségek viszont segítenek majd tartani az árat.

Az olaj gyenge év végi teljesítményével szemben a globális részvénypiac emelkedéssel minden valószínűség szerint remekül zárja 2023-at. A 47 ország részvényeit nyomon követő MSCI-részvényindex mintegy 20 százalékkal emelkedett, mivel a befektetők egyre inkább arra számítanak, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve jövőre gyorsan csökkenti majd a kamatokat.

Ami a devizapiacot illeti, a dollár kétévnyi erős emelkedés után idén 2 százalékos gyengülés felé tart.