BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A románok többsége vágyik a kétharmadra

Romániában az idén EP-, önkormányzati, parlamenti és elnökválasztást is rendeznek. A választásokhoz kapcsolódóan folyamatosak a felmérések az országban, egy ilyen telefonos kérdés pedig arról szólt, hogy a lakosság szeretne-e alkotmányozó többséget. A válaszadók kétharmada mondta azt, hogy örülne, ha egy párt megszerezné az alkotmánymódosításhoz szükséges többséget a parlamentben.

A román választók 66 százaléka támogatná, hogy az idei parlamenti választások nyomán alkotmányozó, vagyis kétharmados kormánytöbbség alakuljon meg, amely biztosítani tudja az ország politikai stabilitását – derült ki az Avangarde szociológiai intézet friss felméréséből, amelyet szerdán ismertetett az Agerpres hírügynökség.

A woman casts her ballot at a polling station in Bucharest during presidential elections on November 24, 2019. Romanians voted in the second round of presidential elections that are expected to return incumbent Klaus Iohannis to office, confirming the pro-European trajectory of the eastern EU member state. (Photo by Andrei PUNGOVSCHI / AFP)
A románok többsége vágyik a kétharmadra.
Fotó: AFP

A hétfőn és kedden 950 felnőtt bevonásával, telefonos módszerrel végzett közvélemény-kutatás adatai szerint 

a megkérdezettek 23 százaléka ellenezné egy alkotmányozó kormánytöbbség létrehozását, a többiek nem válaszoltak.

Másfelől a válaszadók 53 százaléka támogatná, 35 százalékuk pedig ellenezné, hogy a júniusi európai parlamenti (EP-) választásokat összevonják az ősszel esedékes önkormányzati voksolással. A többiek elzárkóztak a válaszadástól.

Ha most rendeznének parlamenti választást, a politikai pártválasztók 31 százaléka Marcel Ciolacu miniszterelnök Szociáldemokrata Pártjára (PSD) adná a voksát, 20 százalékuk pedig a kormánykoalíció kisebbik pártjára, a Nicolae Ciuca szenátusi elnök vezette Nemzeti Liberális Pártra (PNL).

Hiába adóztatta meg a borravalót a román kormány – azt senki nem vallotta be

A várt összeg kevesebb mint harmada folyt csak be a borravaló megadóztatásából a román adóhatóság friss adatai szerint.

A felmérés szerint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a voksok 18 százalékára, a szintén ellenzékben lévő Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) 15 százalékos támogatottságra, az AUR-ből kilépett, parlamenti botránykeltéseiről elhíresült Diana Sosoaca nevével fémjelzett SOS Romania párt a voksok 8, míg 

a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az országos szavazatok 5 százalékára számíthat.

Legutóbb a PSD, a PNL, az RMDSZ és a (nem magyar) kisebbségi frakció részvételével 2021 őszén alakult kétharmados kormánytöbbség Romániában, de az orosz–ukrán háború kitörését követőn levették a napirendről alkotmánymódosító terveiket, az RMDSZ-t pedig a tavaly nyári, előre eltervezett miniszterelnök-csere alkalmával a két román kormánypárt kiszorította a koalícióból.

A választások összevonását több mint fél éve tervező, de annak részleteiről megegyezni mindeddig képtelen PSD és PNL vezetői ennek a gyors felmérésnek az eredményére hivatkozva jelentették be szerdán, hogy megállapodásra jutottak a választási menetrend egyszerűsítéséről, tekintettel arra, hogy azt a választók többsége is igényli. Döntésüket várhatóan szerda este ismerteti a két pártelnök.

Romániában idén EP-, önkormányzati, parlamenti és elnökválasztást is rendeznek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.