BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pikk-pakk megtalálták az új török jegybankelnököt

Néhány órával azután, hogy lemondott a török jegybank elnöke, az államfő máris kinevezte az utódját.

Hafize Gaye Erkan helyére a jegybank eddigi alelnökét, Fatih Karahant nevezte ki Recep Tayyip Erdogan török elnök. Fatih Karahan a Pennsylvaniai Egyetemen szerzett közgazdasági doktori címet, és korábban egyebek között az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed New York-i irodájának közgazdásza volt.

Newly appointed Chief of Turkiye's Central Bank Fatih Karahan
Fatih Karahan. Fotó: Anadolu via AFP

A jegybankot elsőként vezető nő, Hafize Gaye Erkan tavaly júniusi kinevezésekor komoly kamatemelésbe fogott. Ez éles fordulat az államfő által korábban szorgalmazott alacsony kamatpolitikához képest, ami az infláció gyorsulásához és a külföldi befektetők elbizonytalanodásához vezetett. Azóta a jegybank 8,5 százalékról 45 százalékra emelte irányadó rátáját. Hafize Gaye Erkan a lemondást bejelentő közleményében úgy fogalmazott: „Gazdasági programunk elkezdte meghozni a gyümölcsét, de hogy ne érintse a családomat és másfél éves gyermekemet az ellenem indított karaktergyilkosság, a felmentésemet kértem.”

Mehmet Simsek pénzügyminiszter közleményben jelezte: Hafize Gaye Erkan lemondása az ő személyes döntése volt, és hogy a kettejük által elindított új gazdasági program folytatódik. Külföldi befektetők, köztük az olyan nagyágyúk, mint a Pimco és a Vanguard, tavaly év végén kezdték meg a török eszközök felvásárlását, ezzel jelezve a jegybank elnöke és a pénzügyminiszter által elindított gazdasági program iránti bizalmat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.