BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóháború is lesz az amerikai elnökválasztási kampányban

Biden adóztatná a gazdagokat és növelné az államháztartási hiányt, Trump mindennek az ellenkezőjét képviseli.

Elég nagy már ahhoz, hogy tudjon magára vigyázni – mondta egyszer Ronald Reagan amerikai elnök, amikor újságírók költségvetési hiány elszaladására figyelmeztették. Hasonló állásponton van Joe Biden is, aki 7,3 ezer milliárd dolláros, 2025-ös költségvetési javaslatában egy olyan második ciklusra szóló elképzelést vázol fel, amely több állami szolgáltatást, középosztálybeli adókedvezményeket és árszabályozást biztosítana a választóknak, s ezeket a gazdagok és a vállalatok magasabb adóiból finanszírozná.

Joe Biden becsukja maga után az ajtót, miután ismertette a jövő évi költségvetési tervet a Fehér Házban.
Fotó: AFP

A hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentum a múlt csütörtöki, az unió helyzetéről elmondott beszédre alapozva nyitja meg az elnökválasztási kampány gazdaságpolitikai frontját. A dokumentum már csak azért is tekinthető inkább Biden kampányprogramjának, mert 

a megosztott kongresszusban vajmi kevés esély van arra, hogy teljes egészében törvényerőre is emelkedjen.

A javaslat értelmében egyes lakástulajdonosok havi adójóváírást kapnának a magas jelzáloghitel-kamatlábak ellensúlyozására, a szülők támogatást kapnának a gyermekgondozáshoz, a kormány pedig csökkentené a vényköteles gyógyszerek árát. 

Ezeket a programokat ellensúlyoznák az adótörvénykönyv átfogó változtatásai, beleértve a társasági adó emelését, valamint egy új minimumadókulcsot, amelyet a milliárdosoknak és a nagyobb vállalatoknak kellene fizetniük.

A dokumentum egyértelmű célja a választók megnyerése, még akkor is, ha a költségvetés és az államháztartás növekvő hiánya a republikánusok erős támadásainak kockázatát hordozza magában. A szkeptikus, biztos pártpreferenciákkal nem rendelkező amerikaiak meggyőzése kulcsfontosságú a novemberi elnökválasztás előtt. 

Az amerikai politika erősen készül 2025-re is, amikor az adósságplafon megemelése és a még Donald Trump által bevezetett adócsökkentések kifutása dominálja majd a gazdaságpolitikai vitákat. A főbb pontok a következők.

Adók

A lakástulajdonosok a következő két évben havi 400 dollárt kapnának a magas jelzáloghitel-kamatlábak ellensúlyozására. Folyamatos támogatást kapnának azok is, akik saját maguk fizetik egészségbiztosításukat, valamint egy év időtartamra visszaállítanák a pandémia idején bevezetett, a gyermekek után járó adóhitelt. 

Ezeket, a költségvetés kiadási oldalát jócskán megterhelő tételeket ellensúlyozná a társasági adókulcs 21-ről 28 százalékra emelése, 

továbbá a legalább egymilliárd dollár értékű vállalatok számára bevezetendő minimáladó, amelynek mértéke 21 százalék lenne. (Ez gyakorlatilag elzárná őket bármiféle adóoptimalizációs lehetőségből.) 

A bevételi oldalt gyarapítaná továbbá, hogy a vállalatok részvény-visszavásárlásaiból származó jövedelem után fizetendő adót a négyszeresére emelnék. 

Biden a milliárdosokra 25 százalékos minimumadót vetne ki, ami a következő évtizedben becslések szerint 500 milliárd dollár adóbevételt hozna. Javasolja, hogy az egymillió dollárnál többet keresők esetében a tőkenyereséget a bérekkel azonos mértékben adóztassák. 

 

Szintén a vállalati szektort sújtaná, hogy az olaj- és a gázipar számára adott, összesen évi 35,3 milliárd dollár értékű adókedvezményt is megszüntetnék. 

Adósság és kamatterhek 

A republikánusok persze úgy ugrottak rá a Biden-féle javaslatokra, mint tyúk a takonyra, főleg a terv hiány- és adósságprognózisaira támadtak, hangsúlyozva, hogy költségvetés várható kamatterheit a magasabb kamatlábak még tovább emelik. 

Biden elnök úr költségvetési javaslatának árcédulája egy újabb szembeötlő emlékeztetője a kormányzat telhetetlen kiadási vágyának és annak, hogy a demokratáknak semmibe veszik a költségvetési felelősséget

– fogalmaztak a képviselőház republikánus vezetői egy nyilatkozatban. 

A dokumentum szerint a következő időszakban a büdzsé hiánya a jelenlegi GDP-arányos 6,6 százalékról 2034-re 3,9 százalékra csökkenne, viszont az Egyesült Államok nominális államadóssága a jelenlegi 28 ezer milliárd dollárról 45 ezer milliárd dollárra emelkedne. 

A republikánus képviselők múlt csütörtökön tették közzé saját javaslatukat, amely tíz éven belül úgy hozná egyensúlyba a költségvetést, hogy elkerülné az adóemeléseket.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.